Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
"Śluzowaty" pieniek cz.2
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Śluzowce « Archiwum « Archiwum 2007 «
i

#152
od grudnia 2006

Najwyraźniej wzbudziłem zainteresowanie.Oto szczegóły fotki nr 2.Śluzowiec rósł w głębi pniaka,bezpośrednio na próchnie.Miał kolor przezroczysty z odcieniem niebieskiego.Wymiary "rządków" około 5mm,przy czym pojedynczy element około 1mm.Naliczyłem ogółem 6 takich mini skupisk.W dotyku kisielowate i rozmywające się.Tak wygląda wycinek z innej fotki:
z1
W bezpośrednim sąsiedztwie (około 5cm) występował Ceratimyxa fruticulosa,który miał podobne zabarwienie,lecz bardziej białawe.Myślałem,że to kolejne stadia rozwoju...
Przy okazji niejako przedstawię jeszcze jednego "młodzika" zapewne nie do oznaczenia.Rósł na pieńku 2m dalej.Tym razem wyraźnie zielonkawy kolor.
z2
z3
Śluzowce na fotkach 4-7 z poprzedniego wątku znacznie różnią się od wszelkich fuligo,jakie do tej pory widziałem.Rosły przy pieńku na zeszłorocznych liściach,między innymi dębu.Warstwa zewnętrzna twardawa i szorstka.Po naciśnięciu,przepraszam za porównanie,zupełnie jak piersi młodej dziewczyny.Bezpośrednio pod skórką grubości około 2mm śluzowata,rozlewająca się zawartość.Zapachu żadnego.
Wszystkie fotki wykonane w czasie deszcu z użyciem dyfuzora.Może występować delikatnie czerwone przebarwienie.Fotki w orginale 5MPix.

#2321
od listopada 2005

2007.06.25 18:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
No, Grzegorz...zabiłeś klina!!!...z tych zdjęć z marszu nie da się wiele podpowiedzieć - przynajmniej jak dla mnie. Nie mniej jednak materiał foto jest super. Warto nad tym posiedzieć...
i

#1512
od maja 2006

Jeżeli chodzi o identyfikację tego pierwszego to chyba tylko Anna R.
Poczekamy na Nią. W razie czego dobrze by było je zebrać do jakiegoś pudełeczka.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Śluzowce « Archiwum « Archiwum 2007 «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji