WOW.
Nigdy tej nazwy nie słyszałem.
Znajdziesz dojrzale, zmikroskopujesz i omówisz różnice do innych gatunów?
Zważywszy na jednoznacznie określony substrat (łodygi żyta) oraz wygląd owocników, spośród znanych nauce gatunków wybór ogranicza się w zasadzie do Brunnipila palearum oraz Brunnipila calycioides.
Rozróżnienie obu gatunków wymaga obserwacji mikroskopowych. Do najważniejszych czynników determinujących określenie gatunku należą: pomiary zarodników (które są u drugiego z wymienionych wyżej gatunków przeważnie szersze i zwykle obserwowane "na żywo" posiadają 3 krople oleju), ponadto warto zwrócić uwagę na wygląd włosków, które u B. calycioides (wg literatury) - powinny posiadać "czapeczkę" kryształów na szczycie.
Omawiany tu gatunek (Brunnipila palearum często w starszych materiałach źródłowych można znaleźć pod nazwami Lachnum palearum tudzież Dasyscyphus palearum, które są synonimami.