bio-forum.pl

Velutarina rufo-olivacea

bez logowania - można przeglądać
GRej313972

od mar.2025

1. Velutarina rufo-olivacea

14. 03. 2018; Kilka apotecjów na martwej łodydze Rubus sp. (?) Średnica miseczek do 2, 5 mm.

Mikro "zaś się uzupełni".:-)

od maj.2009

2. Velutarina rufo-olivacea

na jeżynie jeszcze nie spotkałem... za to na leszczynie u mnie nawet dość częsta... raz na gałęziach czeremchy.

od mar.2025

3. Velutarina rufo-olivacea

Konkretnie to substrat bardziej przypomina malinę (ale to prawie to samo).:-)

Dla mnie to pierwsze spotkanie z tym gatunkiem.

I część mikro:

od mar.2025

4. Velutarina rufo-olivacea

od mar.2010

5. Velutarina rufo-olivacea

Ładne mikro:-) Jeszcze nie znalazłam. Takie maluchy, że starej babie raczej się w oczy nie rzucają:- (

od mar.2025

6. Velutarina rufo-olivacea

Dzięki.:-) Lupa, lupa i jeszcze raz lupa - najlepiej taka x5.:-) Pozdrawiam świątecznie.:-)

od mar.2010

7. Velutarina rufo-olivacea

Dziękuję i odpozdrawiam:-)

od maj.2009

8. Velutarina rufo-olivacea

Też już niestety nie mam "sokolego" wzroku ale ten gatunek jest dość łatwo zauważalny ze względu na kolonialny wzrost. Oczywiście dla potwierdzenia lupa niezbędna, jednak żeby zlokalizować je, wystarczą zwykłe okulary o ile takowych używamy.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach :) Szczególnie zalecam dokładny przegląd martwych pędów leszczyny.

- i też pozdrawiam wszystkich... świątecznie też:-)

od sie.2002

9. Velutarina rufo-olivacea
31.mar.18 23:08
"pimpek"

Super są te mikro-zdjęcia, Przemku!

Piękny grzybek, nigdy go jeszcze nie spotkałem.

od mar.2025

10. Velutarina rufo-olivacea

Ech, u Ciebie Mirku wszystko rośnie kolonialnie. Pozazdrościć. Widać klimat korzystniejszy.:-) A u mnie 5 owocników (2 dojrzałe) w znacznym rozproszeniu.:- (;-)

Dzięki Piotrze za miłe słowa. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że nikt nie zapytał o zdjęcia przekroju owocnika.;-): D

No i rzecz jasna wszystkim "grzybofisiom" - Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę.:-)

od maj.2009

11. Velutarina rufo-olivacea

To ja jeszcze małe uzupełnienie!

- jakby ktoś jeszcze nie zdążył ściągnąć a go ten rodzaj interesował to polecam;

researchgate.net

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji