bio-forum.pl

Blaszki na próchnie?

bez logowania - można przeglądać
GRej301944

od mar.2025

1. Blaszki na próchnie?

17. 05. 2017; Las liściasty z domieszką sosny. 2 owocniki na wypróchniałym pniaku drzewa liściastego. Wiem tylko, że blaszkowiec i nie Psathyrella.:-)

Zerknął bym na nie przez mikroskop, ale za małe i zbyt skąpa kolekcja. Liczę więc, że być może Błażej zgodzi się kieeeedyś na nie zerknąć?

od mar.2010

2. Blaszki na próchnie?

No jedną blaszkę możesz poświęcić, ostatecznie;-):-D

od maj.2009

3. Blaszki na próchnie?

Przemek uspokój się:-)

Ty chcesz Błażeja namówić na Galerina (?), oby ci sie udało:-)))

Wrzuć lepiej pod mikroskop i sprawdź czy faktycznie to ten rodzaj.

od mar.2025

4. Blaszki na próchnie?

Ech, skoro Galerina - to mogę z czystym sumieniem odpuścić sobie zabiegi mikrochirurgiczne na jej wątłych organach.:-)

od mar.2025

5. Blaszki na próchnie?

06. 07. 2017; Dozbierałem jeszcze 1 owocnik. Mirek (jak zwykle zresztą) miał rację.:-)

Na moich zdjęciach słabo to widać, ale wszystkie miały bardzo wyraźny garbek. Moim zdaniem Galerina triscopa na liściastym (jesion?) sobie wyrosły.

od maj.2009

6. Blaszki na próchnie?

U siebie spotykam zazwyczaj na pniakach drzew iglastych i dlatego zawahałem się żeby zasugerować ten gatunek.

Sprawdziłem teraz w literaturze: - faktycznie występuje zarówno na liściastym jak i na iglastym substracie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji