bio-forum.pl

gromadne, pachnące Inocybe

bez logowania - można przeglądać
GRej294831 Inocybe

od lis.2008

1. gromadne, pachnące Inocybe
23.wrz.15 18:21
ala mikołaj "wink"

Rosły na żyznym poboczu drogi leśnej, w sporych ilościach, właściwie co parę kroków po kilka sztuk. Zapach cudny, pierwszy raz wąchałam strzępiaka który nie pachniał ziemiście (jak to niektórzy kulturalnie nazywają) i dotyczy on pierwszego zebranego - na pierwszym zdjęciu. Kolejne też oczywiście wąchałam i wydawało mi się, że pachną tak samo, ale głowy nie dam uciąć. A zapach ni to owocowy ni to kwiatowy, albo mieszany może?

Nie wiem, czy nr 6 jest z tej samej parafii, jeśli chcesz to spakuję oddzielnie.

1.

2.

3.

2 i 3 + 4 (ten młody)

5.

6.

5 i 6

wszystkie poza 5

5

od wrz.2005

2. gromadne, pachnące Inocybe

dobrze widzę fiolet u nasady trzonu?

od lis.2008

3. gromadne, pachnące Inocybe
1.paź.15 20:04
ala mikołaj "wink"

Tak, blaszki też były w tej tonacji, kapelusz młodego (4) również. Dlatego właśnie moje wątpliwości wzbudził nr 6, bo nie dość, że mniejszy, to z blaszkami różniącymi się barwą od pozostałych. Ale może jakiś odmieniec;)

od wrz.2005

4. gromadne, pachnące Inocybe

I. quietiodor

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji