bio-forum.pl

Mała Entoloma z mchu

bez logowania - można przeglądać
GRej194773

od sie.2006

1. Mała Entoloma z mchu

Grzybki te obserwuję drugi rok z rzędu. Wyrastają w mchu pod szakłakiem. Próbowałem się z nim zmierzyć ale niestety poległem... Najbardziej pasowała mi (makroskopowo) Entoloma leptonipes. Podeślę wraz z innymi suszkami do Błażeja.

od wrz.2006

2. Mała Entoloma z mchu

ale ładna!

owocnik bardziej kolorowy niż moja Entoloma incarnatofuscescens (=E. leptonipes): [bf#376437]

od sie.2006

3. Mała Entoloma z mchu

Ciekawy wątek. Szkoda że nie przeczytałem go wcześniej :)

Może za wcześnie się poddałem. Też nie mogłem zlokalizować cheilocystyd i sprzążek. Spróbuję jeszcze może jednego podejścia.

Z jakiego klucza korzystałeś?

od wrz.2006

4. Mała Entoloma z mchu

korzystałem z Flora Agaricina Neerlandica vol. 1

a te czarne maczugi z tyłu to jakieś Geoglossum? :)

od sie.2006

5. Mała Entoloma z mchu

W tle widać Trichoglossum hirsutum. Czekam aż dojrzeją. Zapowiada się że będzie ich tam dość dużo. Już zlokalizowałem ze 20 owocników :)

od wrz.2005

6. Mała Entoloma z mchu

Tak, to E. incarnatofuscescens.

Podeślij proszę dane do etykiety (data zbioru, siedlisko, lokalizacja).

od sie.2006

7. Mała Entoloma z mchu

Dzięki!

Data: 2011. 08. 02

W mchu kilka owocników. Pod szakłakiem i głogiem w pobliżu małego wzniesienia wapiennego. W promieniu kilkunastu metrów rosły modrzewie i zdziczała jabłoń.

Tyniec (Kraków), przy ul. Stępice w pobliżu kamieniołomu Stępice II (ten mniejszy). DF-78

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji