bio-forum.pl

fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Jakiś workowiec?

Owocniki kilka milimetrów średnicy, bladofioletowe, zróżnicowane na trzonek (ciemniejsza barwa brązowa i bruzdowana powierzchnia) i górną część (jaśniejszy). W dotyku sprężyste.

Na tej samej gałęzi rosło kilka gatunków. Te małe zapałeczki z jasnymi główkami obok to jakiś inny gatunek, otworzę dla niego osobny wątek. Niezwykłe ile różnych gatunków znajduje dogodne siedlisko i może zasiedlać jedną niewielką butwiejącą gałązkę.

Siedlisko: na butwiejącej gałęzi świerkowej leżącej w sztucznej świerczynie, razem z [bf#380739]

a1

1. owocniki z góry

a2

2. owocniki z góry

a3

3. owocniki z boku

(wypowiedź edytowana przez michau 07. października. 2010)

od gru.2007

2. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?
7.paź.10 17:50
Jacek Soboń

Wygląda jak Ascocoryne sarcoides - galaretnica mięsista. Ale poczekaj na innych :))

od maj.2007

3. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Faktycznie, niektóre fotografie w internecie są bardzo podobne, np.

nemf.org

rogersmushrooms.com

ale inne znów nie przypominają, przedstawiają A. sarcoides jako "móżdżkopodobną":! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

Ktoś nakieruje co sprawdzić? Mam zebrany okaz.

od lip.2004

4. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Tu jest dobrze rozpracowany temat [bf#20171]

Też jestem tego zdania co Jacek, a konkretniej forma konidialna czyli Coryne sarcoides

od lip.2004

5. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Tzn. przypuszczam, że to Ascocoryne sarcoides, bo pewnośc czy to nie galaretnica pucharkowata - Ascocoryne cylichnium da przekrój podłużny owocnika lub mikroskop, czyli na tych foto ew. może być Ascocoryne sarcoides i Coryne sarcoides

Foto 1

(wypowiedź edytowana przez bogdan 11. października. 2010)

od lip.2004

6. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Foto 1

Przez IE załączniki wchodzą momentalnie natomiast przez MF od wczoraj nie mogłem wrzucic tej fotki. Jeżeli ktoś używa Mozilla Firefox to proszę zerknąc na mój watek w "Rozmowach towarzyskich" [bf#360823]

od maj.2003

7. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?
22.paź.10 19:16
Anna Kujawa "AniaK"

Pimpek znalazł kiedyś w Kotlinie Kłodzkiej Ascocoryne solitaria. Może to też ona?

od sie.2002

8. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?
27.lis.10 14:28
"pimpek"

No to trzeba by to dokładnie sprawdzić - teleomorfy A. solitaria tworzą się o wiele rzadziej niż anamorfy.

od maj.2007

9. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?

Piotrze, mam suszka, chcesz? Albo daj zdalną instrukcję co i jak sprawdzić...;-)

od sie.2002

10. fioletowy malutki na butwiejącym drewnie - workowiec?
15.kwi.11 11:55
"pimpek"

Najpierw sprawdź, czy to są formy doskonałe z workami, czy anamorfy z konidiami :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji