Jakiś workowiec?
Owocniki kilka milimetrów średnicy, bladofioletowe, zróżnicowane na trzonek (ciemniejsza barwa brązowa i bruzdowana powierzchnia) i górną część (jaśniejszy). W dotyku sprężyste.
Na tej samej gałęzi rosło kilka gatunków. Te małe zapałeczki z jasnymi główkami obok to jakiś inny gatunek, otworzę dla niego osobny wątek. Niezwykłe ile różnych gatunków znajduje dogodne siedlisko i może zasiedlać jedną niewielką butwiejącą gałązkę.
Siedlisko: na butwiejącej gałęzi świerkowej leżącej w sztucznej świerczynie, razem z [bf#380739]
(wypowiedź edytowana przez michau 07. października. 2010)
Wygląda jak Ascocoryne sarcoides - galaretnica mięsista. Ale poczekaj na innych :))
ale inne znów nie przypominają, przedstawiają A. sarcoides jako "móżdżkopodobną":! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!
Ktoś nakieruje co sprawdzić? Mam zebrany okaz.
Tu jest dobrze rozpracowany temat [bf#20171]
Też jestem tego zdania co Jacek, a konkretniej forma konidialna czyli Coryne sarcoides
Tzn. przypuszczam, że to Ascocoryne sarcoides, bo pewnośc czy to nie galaretnica pucharkowata - Ascocoryne cylichnium da przekrój podłużny owocnika lub mikroskop, czyli na tych foto ew. może być Ascocoryne sarcoides i Coryne sarcoides
Foto 1
(wypowiedź edytowana przez bogdan 11. października. 2010)
Przez IE załączniki wchodzą momentalnie natomiast przez MF od wczoraj nie mogłem wrzucic tej fotki. Jeżeli ktoś używa Mozilla Firefox to proszę zerknąc na mój watek w "Rozmowach towarzyskich" [bf#360823]
Pimpek znalazł kiedyś w Kotlinie Kłodzkiej Ascocoryne solitaria. Może to też ona?
No to trzeba by to dokładnie sprawdzić - teleomorfy A. solitaria tworzą się o wiele rzadziej niż anamorfy.
Piotrze, mam suszka, chcesz? Albo daj zdalną instrukcję co i jak sprawdzić...;-)
Najpierw sprawdź, czy to są formy doskonałe z workami, czy anamorfy z konidiami :)