bio-forum.pl

piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści

bez logowania - można przeglądać

od lip.2009

1. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści
5.paź.09 18:10
Magda Galus "magga"

Kurpie

od gru.2006

2. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści
5.paź.09 21:54
Jaroslaw Makowski "maj"

Sądzę, że to jest Corispermum sp. W takim stanie jeszcze tej rośliny nie widziałem. Wygląd nasion pomógł by w jej oznaczeniu

kuleuven-kortrijk.be

od lip.2009

3. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści

Najbardziej pasuje tutaj Wrzosowiec cienkoskrzydełkowy - Corispermum leptopterum (Asch.) Iljin

Okaz niezbyt typowy (znowu podkreślam zmienność), ponieważ czerwono nabiegły. Taką łodygę ma raczej chrząstkowiec pośredni - Corispermum intermedium Schweigger, ale ten gatunek nie ma listków okwiatu i występuje raczej w pasie przymorskim.

(wypowiedź edytowana przez sn2009 06. października. 2009)

od lip.2009

4. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści
5.paź.09 22:42
Magda Galus "magga"

Ogromnie dziękuję :)

od wrz.2009

5. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści

Chyba zaszła pomyłka. Chrząstkowiec to Polycnemum, a Corispermum to wrzosowiec. Co do reszty nie mam uwag.

od lip.2009

6. piaszczyste podłoże, jakby "szyszki" w kątach liści

Słusznie, z rozpędu wpisałem złą polską nazwę (zdarza się, kiedy na codzień operuje się niemal wyłącznie łacińskimi) :) Dziękuję za zwrócenie uwagi, już koryguję powyższy wpis.

(wypowiedź edytowana przez sn2009 06. października. 2009)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji