bio-forum.pl

BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata
1.lip.09 20:42
"pimpek"

Witajcie,

23
34

Na Dactylis glomerata znalazłem takiego oto grzybka, który się okazał podstawczakiem:

Jak widać jest to w pełni zbudowany owocnik - posiada trzonek i kapelusz, choć kapelusz wygląda jak apotecjum u workowców - nie ma blaszek a warstwa hymenialna z podstawkami jest na górze. Taka mała Typhula z małym kapelusikiem.

od sie.2002

2. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata
1.lip.09 20:55
"pimpek"

Zewnętrzną ściankę (takie ectal excipulum) stanową BARDZO GRUBOŚCIENNE strzępki. Ściana tych strzępek w KOH się nieco rozrzesza (widać, że lumen pomiędzy ściankami jest wyraźnie cieńszy). Te grubościenne strzępki otaczają cały trzonek, przechodząc w apotecjum się "rozdzielają" aby skończyć jako TĘPO ZAKOŃCZONE (zaokrąglone) włoski.

Podstawki wydają się mieć 4 (cztery) sterygmy, żadnych reakcji IKI lub KOH.

q
qw
qwqw
1qw
as
asd
zxc
sdf
cvb
fgh
ewq
rwe

Kształt zarodników, jeśli to jest jakaś cecha, wskazuje na coś z Typhulaceae - tak samo przezroczysty trzonek i w sumie tez budowa owocnika. Tak też się grzybek kojarzy Sebastianowi.

Sądzę, że dysponując MAKRO i MIKRO nie będzie aż tak ciężko znaleść RODZAJ dla tego grzybka, chm?

Proszę podstawczakowe koleżanki i podstawczakowych kolegów o wypowiadanie się w tym temacie, który dla mnie jest czarną magią;-)))

od maj.2002

3. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata

Poszukiwania rozpocząłbym od rodzaju Pistillina.

od sie.2002

4. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata
2.lip.09 15:09
"pimpek"

OOO, wielkie dzięki Darek!

Tak, właśnie na ten rodzaj by to wyglądało, ale może być problem z gatunkiem.

Najbliższa wydaje się być Pistillina thaxteri (Burt) Corner, Ann. Bot. Mem. 1: 501 (1950), która jednak występuje na drewnie i ma większe (dłuższe i grubsze) zarodniki niż gatunek znaleziony przeze mnie (zakładam, że zarodniki w moim taksonie są dojrzałe; na takie wyglądają). W opisach P. thaxteri nie ma też słowa o tych grubościennych strzępkach naokoło trzonka wychodzących aż na (poza) kapelusz.

Pozostał mi w zielniku (wciąż żywy) 1 (jeden) owocnik - należałoby więc poszukać dokładnych opisów wszystkich zaakceptowanych gatunków w rodzaju, zaś po zasuszeniu materiał zielnikowy chętnie podesłałbym komuś do bardzo dokładnego "podstawczakowego" zmikroskopowania, ze zwróceniem uwagi na sprzążki i inne podstawczakowe cechy o których ja nic nie wiem.

pozdrawiam

Pimpek

od maj.2002

5. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata

Porównaj jeszcze z opisem Pistillina hyalina (=Typhula hyalina) występujacym na Gramineae - Twój grzybek jest na niego za mały, ale u P. hyalina są grubościenne strzępki tworzące mufkę okrywającą trzon. Może to coś blisko?

Jeden okaz, który zostanie zniszczony podczas badania, jakie to smutne:- (

Osobie, która będzie go badać proponuję, żeby od razu wykonała preparat trwały. Taki preparat może byc holotypem:-)

od sie.2002

6. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata
2.lip.09 22:39
"pimpek"

Dziękuję za informacje o mufce u P. hyalina. To, że nie natrafiłem w opisach nic o takich strzępkach u P. thaxteri nie oznacza, że ich tam nie ma, tylko, że nie natrafiłem na taką informację w opisie. Chyba, że dysponujesz jakimś b. dokładnym opisem?

Z tego co widziałem n/t P. hyalina na Mycokey oraz co mi Ania dyktowała (chyba z Domańskiego) i co czytałem w indexie Saccardo to jest to na pewno inny taxon, różniący się (tak jak piszesz) wielkością ale i kształtem kapelusza. Zarodniki chyba tez mają jedną kroplę oleju dobrze widoczną. Co tam Saccardo pisze o kryształkach wapnia?

Pimpek

ps. Żeby nie dopuścić do "zgnicia" owocnika dzisiaj został on zasuszony (co trwało mniej niż minutę).

od mar.2010

7. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata

Kolejne znalezisko tego gatunku:

2015/08/26

ATPOL DD-85

Substrat: zeszłoroczny kłos Dactylis glomerata:-)

od sie.2002

8. BARDZO mały "wielkoowocnikowy" podstawczak na Dactylis glomerata
4.lis.25 23:34
"pimpek"

Cześć,

sprawa jest bardzo fajna. Jest więcej niż jeden taki malutki gatunek tej Pistillina.

Kolega Björn Wergen pokazał mi swoje (niedające się oznaczyć) znaleziska z Equisetum, Larix decidua i Cicerbita alpina.

Zdjęcie z mikrocechami należy do znaleziska z Cicerbita alpina i doskonale widać - te same w mojej kolekcji z Dactylis glomerata - grubościenne komórki trzonka rozchodzące się jak korona wokoło humenium.

Tę samą "koronę" ładnie widać na makro kolekcji z Larix.

Björn Wergen Cicerbita alpina 1
Björn Wergen Cicerbita alpina
Björn Wergen Equisetum
Björn Wergen Larix decidua

Wszystkie zdjęcia (c) Björn Wergen

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji