bio-forum.pl

szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

bez logowania - można przeglądać
torfowiska

od gru.2007

1. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego
1

Rosło to na skraju malutkiego torfowiska niskiego. Łodyga jest owłosiona. Roślinka miała około 40cm wysokości.

od cze.2008

2. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

jakieś epilobium może?

od maj.2009

3. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

ja bym powiedziala ze to czysciec blotny

od cze.2010

4. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego
26.cze.09 15:48
Piotr Grzegorzek

Ale liście sprawiają wrażenie skrętoległych i mnie na pierwszy rzut oka przypomina to bardzo młodą Solidago canadensis.

od sty.2007

5. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

od gru.2007

6. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

też się zastanawiałem, ale licie mi nie pasowały, takie za wąskie z tego co kojarzę. Poza tym siedlisko pasuje idealnie i owłosienie też. Myślisz, że ta cecha może być tak zmienna?

od sty.2007

7. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

Ja bardzo często widzę duże zróżnicowanie roślin w ramach gatunku, czyli na poziomie genu. Należy wiedzieć też, że młode rośliny często są niepodobne do wyrośniętych, a siewki, to mało kto potrafi rozpoznać.

Umiejętność oznaczania roślin w stanie bezkwiatowym jest potrzebna szczególnie tym, którzy przeprowadzają inwentaryzacje przyrodnicze terenów chronionych, ponieważ rośliny zakwitają w różnym czasie.

(wypowiedź edytowana przez zwieros 27. czerwca. 2009)

od maj.2007

8. szarozielona, owłosiona z torfowiska niskiego

to nie jest Epilobium, bo są skrętoległe liście, wątpliwości były uzasadnione.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji