bio-forum.pl

Co zżera goździka piaskowego

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Co zżera goździka piaskowego

Lubelskie, lasy sobiborskie, powiedziałbym że goździk piaskowy jest tutaj dużo rzadszy niż sugeruje mapa i starsze opracowania, raczej duża część jego stanowisk już nie istnieje. Znam dwie populacje jedna ma około 10 kęp, druga coś koło 60, obserwuję że w obu populacjach prawie nie wykształcają się nasiona, na oko, na większość przejrzanych kęp tylko 2 były nie uszkodzone, toteż nasion prawie wcale nie ma, jestem pod wrażeniem że i tak nie daje sobie rady tak najgorzej. Poniżej zamieszam różne rodzaje uszkodzeń jakie udało mi się zaobserwować i plus minus ocenić, może ktoś się lepiej zna i będzie wstanie powiedzieć coś więcej na ten temat.

od lip.2024

2. Co zżera goździka piaskowego
Microbotryum dianthorum

1) Microbotryum dianthorum s. l. (raczej rzadko - widziałem tylko na kilku na dwóch okazach mimo dużego zagęszczenia populacji.):

od lip.2024

3. Co zżera goździka piaskowego
Pryszczarkowate5
Pryszczarkowate4
Pryszczarkowate3
Pryszczarkowate2
Pryszczarkowate1

2) Pryszczarkowate? Bardzo często

od lip.2024

4. Co zżera goździka piaskowego
Hadena6
Hadena5
Hadena4
Hadena3
Hadena2
Hadena1

3) Hadena? Przy czym teraz już nie jestem pewien na 100% czy ten owad wypadł z tego gdzie były te odchody czy był to kwiat obok... ale roboczo zapisałem że to ten sam szkodnik.

od lip.2024

5. Co zżera goździka piaskowego
Sibinia5
Sibinia4
Sibinia3
Sibinia2
1Sibinia

4) Sibinia? Jakieś chrząszcze? Bardzo często - najczęstszy typ uszkodzenia

od lip.2024

6. Co zżera goździka piaskowego
large (94)
large (93)

5) Nie wiem co to może jakaś ćma?

od lip.2024

7. Co zżera goździka piaskowego
large (96)
large (95)

To już raczej nie tyle co szkodnik co ciekawa obserwacja, kwietniki bardzo chętnie wybierały goździka do polowania, całkiem nieźle wpasowują się w niego kolorystycznie, naliczyłem ich około 10, na tych wcale nie dużych populacjach

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji