bio-forum.pl

Róża Jundziłła

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Róża Jundziłła
large (27)
large (26)
large (25)
large (24)
large (23)
large (22)
large (21)
large (20)

Powiedziałbym że Rosa Jundziłła, ale nie pasuje mi przekrój owocu, przede wszystkim dysk jest stożkowaty, na inne cechy chyba bym przymkną oko bo nie pasują tylko trochę... Lubelskie rez. Gliniska

od lip.2024

2. Róża Jundziłła
large (32)
large (31)
large (30)
large (29)
large (28)

c. d.

od lip.2024

3. Róża Jundziłła

od wrz.2005

4. Róża Jundziłła

Rosa nitida na pewno nie.

Na R. jundzillii nie pasuje mi także charakter piłkowania liści, mam małe doświadczenie z tym gatunkiem, ale te okazy które widziałem na żywo lub jako arkusze zielnikowe miały wyraźnie odstające ząbki - dobre zdjęcie tej cechy jest w pracy o różach Gorzowa p. Sołtys-Lelek i p. Gruszki.

Chyba celowałbym w jakąś ogruczoloną formę R. x subcanina.

od lip.2024

5. Róża Jundziłła

z tą różą błyszczącą to pomieszało mi się z Rosa × nitidula, będę musiał się jeszcze temu przyjrzeć bo to już któraś (zdaje się 4) róża o tym samym zestawie cech którą spotykam.

Zrzut ekranu 2026-08-26 014956

To "celowałbym w jakąś ogruczoloną formę R. x subcanina" też muszę jeszcze sprawdzić wydawało mi się że żadna róż z grupy: canina, dumalis, subcanina, subcollina, caesia, corymbifera nie ma ogruczolonych szypułek jeśli jest "czysta". (I chyba wolałbym w to wierzyć bo przyjemnie się je oznaczało tylko na podstawie owłosienia/nieowłosienia liści i typu owocu L/D. (researchgate.net

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji