Gatunek ten znalazłem na 3 stanowiskach w Puszczy Piskiej na Mazurach. Rosła w ekotonie zdegradowanego grądu przechodzącego w łąkę świeżą i stopniowo dalej w łąkę wilgotną. Problem w tym, że nie wiem czy jest to odrębny gatunek Crepis succisifolia, czy podgatunek Crepis mollis? Jeżeli to podgatunek pępawy miękkiej to nie ma o czym dyskutować a wtedy mapka rozmieszczenia Zająców dotyczy Crepis mollis. Co o tym sadzicie?
Jedno ze stanowisk było obfite i rosło na nim ponad 400 osobników.
POWO i GBIF widzą ją jako podgatunek
To samo powiada mi Borealis, ale zaznacza, że w polskiej czekliście jest jako oddzielny gatunek. Tak samo w PCzLPiRK podają jako gatunek. Załóżmy, że co polskie to "jedyna i słuszna prawda" to gdzie znaleźć informacje o jej występowaniu, bo wtedy mapkę Zająców można wywalić do kosza. I co na to Jerzy?
Mapka przedstawia rozmieszczenie Crepis mollis s. l., czyli C. mollis s. str. i C. succisifolia. Pierwszy występuje w wyższych położeniach górskich, czyli stanowiska nizinne odnoszą się do drugiego taksonu.
Uzupełnię jeszcze, że w Niemczech (FloraWeb) jest podobnie jak na POWO):
Crepis mollis (Jacq.) Asch.
• Crepis mollis subsp. mollis
• Crepis mollis subsp. succisifolia (All.) Dostál
Ciekawostką jest to, że Niemcy nie podają stanowisk nizinnych obu tych taksonów.
W Czechach natomiast (BOTANY. cz) podgatunek Crepis mollis subsp. succisifolia wyróżniono jako syn. Crepis mollis subsp. hieracioides (Sweet) Domin
Tak na marginesie o gatunkach górskich schodzących na niż. Od publikacji Zając M. (1996) — Mountain vascular plants in the polisch Lowlands mija już 30 lat. Wydaje się, że należałoby uzupełnić, względnie poprawić ten element geograficzny flory.
Uff. Jak gorąco.
Czechy: