bio-forum.pl

Słaba aktywność na stronie

bez logowania - można przeglądać

od sie.2013

1. Słaba aktywność na stronie
24.cze.26 09:34
Andrzej Ryś

Od prawie 2 tygodni nikt nie zgłasza problemów z oznaczanie. Jakaś dziwna zapaść czy co?

od kwi.2020

2. Słaba aktywność na stronie
26.cze.26 11:01
Szymon A. "Neurotyk"

Obawiam się, że to nieunikniona konsekwencja możliwości sprawdzenia podstawowych gatunków pstryknięciem aparatu i dwoma kliknięciami w telefonie, nawet jeśli jest to obarczone błędem. Na odwrócenie tego trendu raczej bym nie liczył.

Natomiast mnie osobiście brakuje na forum widocznego w postach sprzed lat entuzjazmu do wymiany poglądów, rozpracowywania gatunków, ich zmienności, biologii i ekologii na czynniki pierwsze, dzielenia się spostrzeżeniami na temat tego co, jak i gdzie rośnie w okolicach forumowiczów, omawiania nowych odkryć czy publikacji. Próżno szukać wątków, gdzie proste zapytanie przeradzało się w dłuższą dyskusje. Wspomniany entuzjazm kolebie się jeszcze po grzybowej stronie forum, po roślinnej mam wrażenie, że zanikł.

od mar.2022

3. Słaba aktywność na stronie
26.cze.26 21:34
Marian Sęktas "MS"
20260625_171305
20260625_171618
20260625_172102
20260625_171203

No to mam coś w temacie. Las gospodarczy, głównie sosna na zmianę z bukiem. 4 lata temu natknęliśmy się na pozostałość po grądzie, czyli parę solidnych starych dębów i grabów. Miejsce w którym jest słabe runo (oprócz konwalii i dzwonka brzoskwiniolistego), ale kwitnie kilkadziesiąt lilii złotogłów i ma się tam bardzo dobrze. To jakiś cud bo w tym dużym kompleksie lasu nie ma ciekawych roślin. Martwię się ze jakte dęby pójdą pod topór to będzie po wszystkim.

Zdjęcia z wczoraj

od sie.2013

4. Słaba aktywność na stronie
27.cze.26 00:17
Andrzej Ryś

A co to za duży kompleks?

od mar.2022

5. Słaba aktywność na stronie
27.cze.26 07:38
Marian Sęktas "MS"

Las Sulmiński k. Gdańska

od maj.2025

6. Słaba aktywność na stronie
27.cze.26 20:29
"Corynephorus"

Ogólnie rzecz biorąc dyskusje naukowe również zanikają same w sobie. Czemu? Nie wiem, może dlatego, że ludzie sobie różne rzeczy komunikują, ale nie rozmawiają o nich, brak jest postawy dialogicznej.

Niemniej jednak trzeba się zgodzić, że dla podstawowych roślin łatwo obecnie o identyfikację. Nawet jeśli takson jest trudny, ludzie zadowalają się niepewnym oznaczeniem po aplikacji. I myślę, że to wynika z niewiedzy, że niektórych cech aplikacja naturalnie nie widzi i robi jakąś aproksumację.

od lip.2021

7. Słaba aktywność na stronie
28.cze.26 16:29
Damian "Damian."

Ja ze swej strony mogę powiedzieć, że ograniczyłem moje pytania, odkąd rozpocząłem wspólne wędrowanie z Panem Piotrem Grzegorzkiem. Nie ma to jak wyprawa w teren ze specjalistą. Pan Piotr chętnie dzieli się swoją wiedzą oraz zawsze wskaże na cechy charakterystyczne dla danego gatunku. A przy okazji można odwiedzić wiele ciekawych miejsc. Ostatnio dla przykładu widzieliśmy stanowisko Epipactis microphylla w rezerwacie Lipowiec. Uważam, że osobisty kontakt ze specjalistą to o wiele bardziej wartościowa forma nauki, niż korzystanie z aplikacji.

od cze.2010

8. Słaba aktywność na stronie
30.cze.26 08:09
Piotr Grzegorzek

Trzeba utrzymywać studnie chociaż nie można zmusić wielbłąda, żeby się z niej napił. Taką regionalną studnią są wspomniane przez Damiana moje wędrówki w realu. Informacje o nich zamieszczam w lokalnej prasie ale i tak liczba uczestników rzadko kiedy przekracza 10 osób. Tym nie mniej wędrujemy dopóty, dopóki mój PESEL nie powie leżeć.

od kwi.2020

9. Słaba aktywność na stronie
30.cze.26 12:17
Szymon A. "Neurotyk"

Chciałbym skorzystać z okazji i podrzucić jedna rzecz pod uwagę admina - moim zdaniem bardziej intuicyjnie byłoby, gdyby lista powiadomień była odwrócona, tj. najnowsze lądują na początku a nie na końcu listy

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji