Dwie opinie od wybitnych znawców mówią, że to wybarwiony ceglaś (ten w środku). Rósł obok tego mniejszego, który bardziej mnie przekonuje, bo choć noga żółta to rurki jasnoczerwone. Ten w środku żółty, no może rurki leciuteńko w pomarańcz wchodzą. Po uciśnięciu expresowo granatowy. Dla porównania obok ten prawdziwy ceglaś, którego jestem pewna. Ujek google podpowiada klinowotrzonowy, ale jakoś mi nie pasuje.
Z opisu i z ostatniego zdjęcia wnoszę, że to ceglaś. Bardzo ładny 😀

Klinotrzonowy odpada. "Sylwetka" nie ta... Sylwetka i cała "reszta" ceglasia. Oprócz kolorów. Żonkilowy też chyba nie (kolor kapelusza). Coś pośredniego. Ale wcale mnie to nie dziwi. Toż to borowik, a te są zmienne jak żadne inne... Załączam kolaż, one wszystkie to jeden gatunek. Za to dam sobie rękę uciąć! Pozdrawiam!

Jakby tak popatrzeć na zdjęcia rozmaitych grzybów rurkowych nie tylko krasnoborowików to często wyglądają różnie w zależności gdzie rosną czy to jest okaz młody czy stary schowany pod liśćmi czy w miejscu nasłonecznionym lub w cieniu. W internecie są np. zdjęcia modroborowika półosiatkowanego który jest pod spodem żółty jak też takie co bardziej w czerwonym odcieniu i to samo jest z modroborowikami gladkotrzonowymi. Krasnoborowiki są o bardzo ciemnym kapeluszu i takim też bardziej jaśniejszym.. Ja też myślę że to nie borowik klinowotrzonowy bo i jakby inny trzon a identyfikacje tego grzyba zostawiłbym ekspertom i znawcom którzy umieją rozpoznać pod mikroskopem jaki to rodzaj jego. Ten grzyb jakoś inaczej sinieje też pod kapeluszem. Mi ceglasie nie przypadły do gustu choć trochę ich zebrałem w świętokrzyskim ale takich o atlasowym wyglądzie. Może to boletus luridiformis var. discolor. Zdjęcia boletus luridiformis var. discolor są bardzo różne w internecie kapelusz na jednym ma żółciejszy a na drugim w odcieniu bardziej brazowym tak samo jest z trzonem też widać różnicę. To zdjęcie z internetu te na górze jego przedstawia znowu trochę podobnego grzyba z rodzaju boletus luridiformis var junquilles czyli krasnoborowik żonkilowy czy boletus luridiformis var discolor a nazwany po czesku na nim. Na trzonie zaliczanych do tego rodzaju grzybów widać różnicę w jego wyglądzie jedne są całe żółte a druga z taką jakby siateczką jak ten na zdjęciu. A są i pojedyncze zdjęcia w internecie gdzie niby żółty trzon a kapelusz brązowawy. U innych borowików np. sosnowego też jest różnica w kolorze kapelusza czy trzonu.
Cokolwiek by to nie było to jeśli ma ślady siateczki na trzonie to wówczas zdecydowanie nie może to być Neoboletus luridiformis.

Znalazłem coś ciekawego w internecie ze strony czeskiej przetłumaczone na Polski opis podobnego grzyba do borowika ponurego występujący w Czechach na dwóch stsnowiskach. Ten grzyb może nie jest podobny aż tak do tego z zapytania jaki to grzyb ale daje do myślenia że są grzyby które w polskim atlasie grzybów nie są uwzglednione. Może w jakimś atlasie napisanym w innym języku jest i ten z naszego forum.

A to boletus aemilii który też jest rzadki. Jest tyle rodzaji grzybów na świecie i wiadomości o nich nie są dostępne we wszystkich źródłach a czasem są ale nie ma fotografii że ten grzyb z zapytania wcale nie musi być krasnoborowik.