bio-forum.pl

Typhula contorta, jak to z nią jest?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Typhula contorta, jak to z nią jest?

Próbuję zrozumieć "awans" formy skręconej do rangi gatunku.

Według "naszego" atlasu i niektórych innych "Od formy typowej buławki rurkowatej (Macrotyphula fistulosa var. fistulosa)/ różni się owocnikami skręconymi w osi podłużnej."

W wielu innych jest opis "5–50 mm wysokości i 2–6 mm grubości, szerszy u nasady, kształtu rogowatego lub maczugowatego. Owocniki są zazwyczaj powyginane lub poskręcane, nieregularnie bruzdowane."

I te opisy niejako się gryzą.

Z kolei oglądając zdjęcia w necie, na grzybowych stronach, odnoszę wrażenie, że nazwą "contorta" obdarzane są wszystkie znaleziska, gdzie w jakikolwiek sposób, owocniki są zdeformowane, ale rzadko skręcone w osi pionowej.

Ja takie "niedorobione" pałecznice rurkowate znajduję gł. na gałązkach zawieszonych nad ziemią. I to niejako może tłumaczyć ich wygląd.

Mam jedno znalezisko sprzed ponad 10 lat i może Wy mi podpowiecie, jak je prawidłowo nazwać :)

11.11.2014 przydroże z resztkami drzew z dawnego szpaleru

pałecznica skręcona db1
pałecznica skręcona db2
pałecznica skręcona db3
pałecznica skręcona db4
pałecznica skręcona db5

-

od wrz.2005

2. Typhula contorta, jak to z nią jest?

Myślę, że Twoje to jednak zwykła M. fistulosa... Jako M. contorta klasyfikowałbym raczej owocniki takie jak na zdjęciach Grażyny lub Przemka w GRej.

od paź.2007

3. Typhula contorta, jak to z nią jest?

Czyli ta cecha, "skręcenie w osi podłużnej", to znowu "mit"?

Co zatem ze znaleziskiem Tomka Krzyszczyka? To też będzie "zwykła" rurkowata?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji