bio-forum.pl

Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2025

1. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
6.gru.25 21:38
"Markus-km"

Dzień dobry.

Proszę o weryfikację mojego oznaczenia.

Duża kłoda pozbawiona już kory w lasach murckowskich (ATPOL DF43).

Pierwsze wrażenie: Herzogiella seligeri Łukowiec śląski.

Mech plagiotropowy, odstające listki, w mojej interpretacji pojedyncze żebro, wieczko z małym guzkiem, jasny (chociaż nie koniecznie biały (zewnętrzny)) perystom.

CL_0179
CL_0261
CL_0279
CL_0353
CL_0365
DSC00370
DSC00380
DSC00401

Atlas-Roślin nie publikuje zdjęć mikro. Natomiast inne źródła pokazują dość krótkie komórki: 4-6: 1.

Moją wątpliwość budzi długość komórek. U mnie wyglądają na wyraźnie dłuższe – mieszczą pojedynczy szereg chloroplastów, ale za to bardzo liczny, nawet do kilkudziesięciu. U mnie seta jest wyraźnie szorstka, czego też nie dostrzegam na zdjęciach z innych źródeł.

Dołączam tez zdjęcie z komórkami krótszymi (jeśli nazwa widoczna to CL_0261 – ciemniejsze mikro z kilkoma listkami) – nie wykluczam, że próbka zawiera dwa gatunki, których nie rozróżniłem.

Inaczej mówiąc, trochę się pogubiłem. Jaki gatunek (lub gatunki) jest na zdjęciach?

Proszę o weryfikację, naprowadzenie.

mp

od kwi.2025

2. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
8.gru.25 08:35
"Markus-km"
CL_0179
CL_0261
CL_0279
CL_0353
CL_0365

Widzę, że część plików się nie wyświetla. Nie wiem czy to format, czy wielkość zdjęć, spróbuję jeszcze raz.

od gru.2006

3. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
9.gru.25 12:38
"maj"

Herzogiella seligeri wygląda inaczej. Wygląd żeberka i szorstka seta wyklucza ten gat. mchu. Żeberko jest najczęściej u tego gat. krótkie, widlaste, podwójne lub bez widocznego żeberka, a seta jest gładka.

od kwi.2025

4. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
9.gru.25 21:19
"Markus-km"
DSC01443
DSC01446

Zwlekałem z odpowiedzią bo muszę uporządkować myśli.

Zastanawiam się skąd moje dość silne przekonanie o łukowcu.

Akurat w próbce, którą preparowałem nie mam ładnych, otwartych, świeżych puszek.

Może dołączę jeszcze ze dwa zdjęcia z pobliskiego stanowiska, ale ze świeżymi puszkami.

Przyznam, ze tak sobie wyobrażam ten gatunek. Czy TO może być on, czy ciągle się mylę?

Tego akurat nie preparowałem pod mikroskopem.

od gru.2006

5. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
9.gru.25 21:55
"maj"
IMG_7738

Herzogiella seligeri z wyglądu jest m/w coś pomiędzy rozluźnionym Hypnum i Plagiothecium. Ten ostatnio pokazany z gładką setą moim zdaniem tak może wyglądać.

od kwi.2025

6. Mszaki. Łukowiec śląski, ale nie na pewno.
10.gru.25 17:42
"Markus-km"

Dziękuję za wskazówki i naprowadzenie.

Pewnie przy okazji jeszcze mu się przyjrzę z bliska.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji