Dzień dobry.
Proszę o weryfikację mojego oznaczenia.
Duża kłoda pozbawiona już kory w lasach murckowskich (ATPOL DF43).
Pierwsze wrażenie: Herzogiella seligeri Łukowiec śląski.
Mech plagiotropowy, odstające listki, w mojej interpretacji pojedyncze żebro, wieczko z małym guzkiem, jasny (chociaż nie koniecznie biały (zewnętrzny)) perystom.

Atlas-Roślin nie publikuje zdjęć mikro. Natomiast inne źródła pokazują dość krótkie komórki: 4-6: 1.
Moją wątpliwość budzi długość komórek. U mnie wyglądają na wyraźnie dłuższe – mieszczą pojedynczy szereg chloroplastów, ale za to bardzo liczny, nawet do kilkudziesięciu. U mnie seta jest wyraźnie szorstka, czego też nie dostrzegam na zdjęciach z innych źródeł.
Dołączam tez zdjęcie z komórkami krótszymi (jeśli nazwa widoczna to CL_0261 – ciemniejsze mikro z kilkoma listkami) – nie wykluczam, że próbka zawiera dwa gatunki, których nie rozróżniłem.
Inaczej mówiąc, trochę się pogubiłem. Jaki gatunek (lub gatunki) jest na zdjęciach?
Proszę o weryfikację, naprowadzenie.
mp
Herzogiella seligeri wygląda inaczej. Wygląd żeberka i szorstka seta wyklucza ten gat. mchu. Żeberko jest najczęściej u tego gat. krótkie, widlaste, podwójne lub bez widocznego żeberka, a seta jest gładka.

Zwlekałem z odpowiedzią bo muszę uporządkować myśli.
Zastanawiam się skąd moje dość silne przekonanie o łukowcu.
Akurat w próbce, którą preparowałem nie mam ładnych, otwartych, świeżych puszek.
Może dołączę jeszcze ze dwa zdjęcia z pobliskiego stanowiska, ale ze świeżymi puszkami.
Przyznam, ze tak sobie wyobrażam ten gatunek. Czy TO może być on, czy ciągle się mylę?
Tego akurat nie preparowałem pod mikroskopem.

Herzogiella seligeri z wyglądu jest m/w coś pomiędzy rozluźnionym Hypnum i Plagiothecium. Ten ostatnio pokazany z gładką setą moim zdaniem tak może wyglądać.
Dziękuję za wskazówki i naprowadzenie.
Pewnie przy okazji jeszcze mu się przyjrzę z bliska.