bio-forum.pl

Jaki gatunek?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2025

1. Jaki gatunek?
27.lis.25 20:08
"wiegawrys"
do ozna-1

Jaki gatunek grzyba wyrósł mi na początku listopada pod różanecznikiem w ogrodzie? Pruszków 10.11.2025.

od lip.2025

2. Jaki gatunek?
28.lis.25 06:44
"Pasjonatka"

również o takiego pytałam, nikt nie odopisał. Mój grzyb szybko się bardzo rozrosł i zajął krzak azalii, który to odchorował. Okazało się, że grzybnia rozrasta się na całą grządkę pod ściółką z kory. W akcie desperacji co 2 tygodnie rozgrzebywałam ściółkę i opryskiwałam wszystko na górze ściółki i od dołu po korzeniach krzaków na zmianę miedzianem i innym środkiem przeciwgrzybiczym. Na razie znikło, ale wiosną muszę pilnować czy nie odrasta.

Proszę nie czekać jak ja aż się grzybnia bardzo rozrośnie.

Pozdrawiam😀☀️

od paź.2007

3. Jaki gatunek?

Za dużo to na tym zdjęciu nie widać. Porównaj sobie Clitocybe nebularis.

PS. Do "Pasjonatki"

Po pierwsze nie pytałaś o takiego, po drugie dostałaś odpowiedzi, adekwatne do zamieszczonego zdjęcia i informacji.

od lis.2025

4. Jaki gatunek?
28.lis.25 10:30
"wiegawrys"

dziękuję

od lip.2025

5. Jaki gatunek?
29.lis.25 07:34
"Pasjonatka"

wróciłam do moich wpisów i faktycznie były odpowiedzi, bardzo przepraszam coś mi się zapomniało,

i te moje grzybki faktycznie wyglądały inaczej, rosły stadami.

To już tylko sklerozą mogę tłumaczyć.

pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji