bio-forum.pl

Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym

bez logowania - można przeglądać

od maj.2014

1. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym
16.lis.25 11:19
"wiesiołek65"
20251115_102332
20251115_102428

Co to takiego? Rósł samotnie.

od paź.2007

2. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym

od maj.2014

3. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym
16.lis.25 11:36
"wiesiołek65"

Jestem w szoku... gołąbek z blaszkami schodzącymi na trzon? Wszędzie trafiam na opisy typu "Blaszki u gołąbków są zwykle wolne lub przyrośnięte do trzonu, ale nie zbiegają w dół trzonu". W czym tkwi haczyk? W wygiętym do góry kapeluszu i temu, że uległam złudzeniu?

od lip.2025

4. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym
16.lis.25 22:19
"Tineola_Libraria"

Ja tam nie wiem czy to gołąbek, trochę mi się nie podoba dolna część trzonu, miejsce styku z podłożem. Takiego gołąbka jeszcze nigdy nie widziałam.

Już bardziej mi wygląda podobnie do czegoś z kręgu lejkówek, ale nie wiem, nie znam się. Byłabym ostrożna z jedzeniem bez dokładniejszego oznaczenia gatunku.

od paź.2007

5. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym

Ten grzyb NIE MA zbiegających blaszek. Widać by to było na przekroju podłużnym owocnika. Owocnik jest wyrośnięty i kapelusz "wywinął" się do góry z wiekiem.

Dolna część trzonu została odłamana, a krawędzie odłamania świadczą o tej specyficznej budowie miąższu Russulaceae.

od wrz.2025

6. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym

Czy owocnik ten wydzielał mleczko? Jeśli tak, to jakiego koloru. Jeśli, nie, to jest to Russula

od maj.2025

7. Spory grzybek w listopadowym lesie mieszanym
23.lis.25 18:01
"Gucio"

Przeglądając zdjęcia gołąbków na Google znalazłem jedno zdjęcie podobnego w kształcie gołąbka tak wygiętego i raczej okaz właśnie trochę wyrośnięty i jest to zdjęcie gołąbka smacznego. Oczywiście nie do końca to może to być ten rodzaj gołąbka ale może świadczyć że ten grzyb ze zdjęcia należy do jednego z gołąbków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji