bio-forum.pl

listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu

bez logowania - można przeglądać

od maj.2014

1. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu
16.lis.25 11:14
"wiesiołek65"
20251115_101730
20251115_101754
20251115_101817
20251115_101838

Na co trafiłam? Z góry dziękuję

od paź.2007

2. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu

od maj.2014

3. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu
16.lis.25 11:47
"wiesiołek65"

Dobra, ale jaki to mleczaj? Można go wykorzystać kulinarnie czy raczej aby się pozbyć wroga?

od lip.2025

4. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu
16.lis.25 22:13
"Tineola_Libraria"

Mleczajem teściowej nie zabijesz, choć niektórymi być może uda się ją przepędzić, żeby się więcej na obiad nie wpraszała;)

A tak poważnie, to z mleczajami trochę podobnie jak z gołąbkami, tylko odrobinę trudniej, czyli jak smak łagodny to jadalne, a jak coś piecze w język, to już jeść nie należy, z tym że trudność polega na tym, że w gołąbkach wystarczy raz spróbować i wiadomo, a w mleczajach mleczko może mieć inny smak niż miąższ, czyli dla pewności trzeba dokładniej próbować. Nigdy nie próbowałam innych niż te z pomarańczowym sokiem, a i tutejszy atlas innych nie poleca, przeczytaj sobie całość na stronie poświęconej mleczajom zbiorczo, poniżej listy gatunków masz tekst do całego rodzaju. A potem dopiero przejrzyj sobie gatunki i zobacz, że dokładne ich oznaczanie to nie zabawa dla byle laika, ja się nie podejmuję.

od lis.2021

5. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu

Mleczaj to, skoro ma mleczko. Ale z białym to raczej niejadalny. Na pewno nie z tych smakowitych z pomarańczowym mlekiem. Jakiś czas temu próbowałem zjeść mleczaja leszczynowego- gorzki jak cholera. Więc albo zrób próbę smakową (nie polecam) albo pozbądź się tych grzybów.

od maj.2014

6. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu
18.lis.25 15:15
"wiesiołek65"

dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia - to bardzo pomaga:-)

od wrz.2025

7. listopadowy las mieszany z przewagą sosny - mleczaj w deszczu

Pod jakim dokładnie drzewem grzyby te rosły?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji