Znalazłem te grzyby pod koniec października w lesie mieszanym: brzoza, sosna, dąb, jałowiec i kruszyna. Smak przyjemny, zapach bardzo słaby, przyjemny. Grzyby nie przebarwiały się na czerwono (nawet po kilku godzinach), widoczne na zdjęciach przebarwienia mogą pochodzić z transportu - leżały razem z podgrzybkami i zielonkami. Kolor jest chyba najlepiej widoczny na zdjęciach z natury; były prawie białe.
Nikt nic?
"widoczne na zdjęciach przebarwienia mogą pochodzić z transportu - leżały razem z podgrzybkami i zielonkami."
I tym wszystko zepsułeś. Do tego poucinałeś podstawy trzonów u większości owocników, czym zatarłeś ewentualne przebarwienia ( zielonkawoniebieskie), jakie u gołębiej powinny raczej występować.
Jednakże, zważywszy na zapach, mogłaby to być gołębia. Inne białe gąski pachną nieprzyjemnie. I jeszcze jedno. Czy na tym zdjęciu, przy podstawie trzonu są niebieskawe przebarwienia, czy to tylko złudzenie?
Masz rację, nie pomyślałem o tym...
Nie, niebieskiego przebarwienia u podstawy trzonu nie zauważyłem, jeśli już, to brązowe.