bio-forum.pl

Czy to gąska gołębia?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2025

1. Czy to gąska gołębia?
13.lis.25 11:02
"skrzypcz"
IMG_2238
IMG_2228
IMG_2230
IMG_2235
IMG_2237

Znalazłem te grzyby pod koniec października w lesie mieszanym: brzoza, sosna, dąb, jałowiec i kruszyna. Smak przyjemny, zapach bardzo słaby, przyjemny. Grzyby nie przebarwiały się na czerwono (nawet po kilku godzinach), widoczne na zdjęciach przebarwienia mogą pochodzić z transportu - leżały razem z podgrzybkami i zielonkami. Kolor jest chyba najlepiej widoczny na zdjęciach z natury; były prawie białe.

od wrz.2025

2. Czy to gąska gołębia?
17.lis.25 09:38
"skrzypcz"

Nikt nic?

od paź.2007

3. Czy to gąska gołębia?

"widoczne na zdjęciach przebarwienia mogą pochodzić z transportu - leżały razem z podgrzybkami i zielonkami."

I tym wszystko zepsułeś. Do tego poucinałeś podstawy trzonów u większości owocników, czym zatarłeś ewentualne przebarwienia ( zielonkawoniebieskie), jakie u gołębiej powinny raczej występować.

Jednakże, zważywszy na zapach, mogłaby to być gołębia. Inne białe gąski pachną nieprzyjemnie. I jeszcze jedno. Czy na tym zdjęciu, przy podstawie trzonu są niebieskawe przebarwienia, czy to tylko złudzenie?

od wrz.2025

4. Czy to gąska gołębia?
17.lis.25 12:03
"skrzypcz"

Masz rację, nie pomyślałem o tym...

Nie, niebieskiego przebarwienia u podstawy trzonu nie zauważyłem, jeśli już, to brązowe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji