Witam!
Chciałbym pochylić się nad kolejnym ciekawym gatunkiem Gwiazdosza. Na razie mam na komputerze jedno zdjęcie z dnia 8.09.2025. Stanowisko takie samo, jak w przypadku Myriostoma coliforme [jest ona na zdjęciu wraz z Geastrum], czyli Toruń, okolice ul. Przy Skarpie [osiedle Na Skarpie], las liściasty - klon zwyczajny i robinia akacjowa.
Najbardziej pasuje mi tu G. fornicatum. Za kilka dni prześlę lepsze zdjęcia, tzn. owocnika nieznanego Geastrum z bliska, zarówno młodego, jak i starego.
Grzyby pojawiły się również w październiku - w tym samym miejscu.

Jeśli jest to faktycznie Geastrum fornicatum, to dodam go do bazy GRej.
Pozdrawiam!
G. fornicatum
nota bene - przy asfaltowej drodze w kierunku Twoich fortów (chyba to jest ul. Winna) rosną kolejne gwiazdosze: G. melanocephalum, G. coronatum i prawdopodobnie G. lageniforme
Dziękuję za oznaczenie.
Ta droga przy kortach to jest ul. Przy Skarpie.
Za kortami i orlikami jest tor treningowy kolarzy górskich - właściwie na terenie łęgu klonowego. To właśnie tam rosły G. fornicatum a także M. coliforme. Inna grupa gwiazd znalazłem przy leśnej ścieżce równoległej do ul. Przy Skarpie, również za orlikami, kortem czy odkrytym basenem [ogólnie obiektami sportowymi], właściwie prawie na skraju lasu.
Ul. Winna jest z drugiej strony kompleksu leśnego, tam gdzie są forty/bunkry wojskowe - np. Fort I im. J. Sobieskiego. Prowadzi doń asfaltowa droga. Notabene, w niedaleko położonym od wspomnianej drogi antropogenicznym lesie sosnowym odkryłem nową miejscówkę na zbiór mleczaja rydza.
W październiku byłem w łęgu z bratem [od strony kortów], który znalazł gatunek gwiazdosza, którego wcześniej tam nie odkryłem. Wkrótce założymy wątek na Bioforum dot. tego znaleziska - oczywiście ze zdjęciami. Wg mojej wiedzy, która jeszcze niedawno była zupełnie szczątkowa w tym temacie, może to być G. coronatum.
Super, że dodałeś kolejne gatunki Geastrum. W przyszłym roku postaramy się je znaleźć!
Pozdrawiam!
No, tak. Przecież napisał Pan, że rośnie tam G. coronatum. Czyli brata grzyb raczej na pewno gwiazdoszem koronowatym. Ach, ten mój astygmatyzm znów splatał mi figla i pomylił ten wyraz z innym.
sprawdziłem na mapie - ja na pewno szedłem ul. Winną i tam widziałem wspomniane przeze mnie gatunki
Widziałem też na tej ulicy G. striatum, ale jak nadeszły zimne noce, to grzybnia przestała wytwarzać owocniki - nie zdążyłem zrobić zdjęć.
G. striatum było również pod starym klonem pod koniec sierpnia wzdłuż leśnej ścieżki prowadzącej nad Wisłę, która zaczynała się od krytego kortu tenisowego [na granicy osiedla Na Skarpie a Kaszczorkiem].
Ogólnie cały niniejszy kompleks leśny obrodził licznie w gwiazdosze, o czym wspominał prof. B. Pawłowski z UMK [wpis z 3wrz na fb].
Niestety, są plany budowy wysokiego wieżowca nad Wisłą, na dzielnicy Winnica, w niezbyt dużej odległości od ww łęgu.
Tak, w kierunku fortów prowadzi ul. Winna, ale ta, gdzie są korty i basen etc, to ul. Przy Skarpie. Ogólnie, jest tam tak tyle dróg/ścieżek, że można się pogubić, ale jedyna asfaltowa droga biegnąca wgłąb kompleksu to ul. Winna. Ul. Przy Skarpie jest typową ulicą osiedlową, ale, aby możliwie jak najdokładniej określić stanowiska położone w pobliżu obiektów sportowych podaję najbliższą doń ulicę.
Zgłoszono do GREJ; nr: ID 375 970