bio-forum.pl

Jaki to gatunek Geastrum?

bez logowania - można przeglądać
GRej375970

od wrz.2025

1. Jaki to gatunek Geastrum?

Witam!

Chciałbym pochylić się nad kolejnym ciekawym gatunkiem Gwiazdosza. Na razie mam na komputerze jedno zdjęcie z dnia 8.09.2025. Stanowisko takie samo, jak w przypadku Myriostoma coliforme [jest ona na zdjęciu wraz z Geastrum], czyli Toruń, okolice ul. Przy Skarpie [osiedle Na Skarpie], las liściasty - klon zwyczajny i robinia akacjowa.

Najbardziej pasuje mi tu G. fornicatum. Za kilka dni prześlę lepsze zdjęcia, tzn. owocnika nieznanego Geastrum z bliska, zarówno młodego, jak i starego.

Grzyby pojawiły się również w październiku - w tym samym miejscu.

Grupa Gwiazdosz wzniesiony i gwiazda wieloporowa

Jeśli jest to faktycznie Geastrum fornicatum, to dodam go do bazy GRej.

Pozdrawiam!

od wrz.2025

2. Jaki to gatunek Geastrum?
1762532038692

Starszy owocnik.

od wrz.2025

3. Jaki to gatunek Geastrum?
1762532051596

Młodszy, świeży owocnik

od wrz.2005

4. Jaki to gatunek Geastrum?

G. fornicatum

od wrz.2005

5. Jaki to gatunek Geastrum?

nota bene - przy asfaltowej drodze w kierunku Twoich fortów (chyba to jest ul. Winna) rosną kolejne gwiazdosze: G. melanocephalum, G. coronatum i prawdopodobnie G. lageniforme

od wrz.2025

6. Jaki to gatunek Geastrum?

Dziękuję za oznaczenie.

Ta droga przy kortach to jest ul. Przy Skarpie.

Za kortami i orlikami jest tor treningowy kolarzy górskich - właściwie na terenie łęgu klonowego. To właśnie tam rosły G. fornicatum a także M. coliforme. Inna grupa gwiazd znalazłem przy leśnej ścieżce równoległej do ul. Przy Skarpie, również za orlikami, kortem czy odkrytym basenem [ogólnie obiektami sportowymi], właściwie prawie na skraju lasu.

Ul. Winna jest z drugiej strony kompleksu leśnego, tam gdzie są forty/bunkry wojskowe - np. Fort I im. J. Sobieskiego. Prowadzi doń asfaltowa droga. Notabene, w niedaleko położonym od wspomnianej drogi antropogenicznym lesie sosnowym odkryłem nową miejscówkę na zbiór mleczaja rydza.

W październiku byłem w łęgu z bratem [od strony kortów], który znalazł gatunek gwiazdosza, którego wcześniej tam nie odkryłem. Wkrótce założymy wątek na Bioforum dot. tego znaleziska - oczywiście ze zdjęciami. Wg mojej wiedzy, która jeszcze niedawno była zupełnie szczątkowa w tym temacie, może to być G. coronatum.

Super, że dodałeś kolejne gatunki Geastrum. W przyszłym roku postaramy się je znaleźć!

Pozdrawiam!

od wrz.2025

7. Jaki to gatunek Geastrum?

No, tak. Przecież napisał Pan, że rośnie tam G. coronatum. Czyli brata grzyb raczej na pewno gwiazdoszem koronowatym. Ach, ten mój astygmatyzm znów splatał mi figla i pomylił ten wyraz z innym.

od wrz.2005

8. Jaki to gatunek Geastrum?

sprawdziłem na mapie - ja na pewno szedłem ul. Winną i tam widziałem wspomniane przeze mnie gatunki

od wrz.2025

9. Jaki to gatunek Geastrum?

Widziałem też na tej ulicy G. striatum, ale jak nadeszły zimne noce, to grzybnia przestała wytwarzać owocniki - nie zdążyłem zrobić zdjęć.

G. striatum było również pod starym klonem pod koniec sierpnia wzdłuż leśnej ścieżki prowadzącej nad Wisłę, która zaczynała się od krytego kortu tenisowego [na granicy osiedla Na Skarpie a Kaszczorkiem].

Ogólnie cały niniejszy kompleks leśny obrodził licznie w gwiazdosze, o czym wspominał prof. B. Pawłowski z UMK [wpis z 3wrz na fb].

Niestety, są plany budowy wysokiego wieżowca nad Wisłą, na dzielnicy Winnica, w niezbyt dużej odległości od ww łęgu.

od wrz.2025

10. Jaki to gatunek Geastrum?

Tak, w kierunku fortów prowadzi ul. Winna, ale ta, gdzie są korty i basen etc, to ul. Przy Skarpie. Ogólnie, jest tam tak tyle dróg/ścieżek, że można się pogubić, ale jedyna asfaltowa droga biegnąca wgłąb kompleksu to ul. Winna. Ul. Przy Skarpie jest typową ulicą osiedlową, ale, aby możliwie jak najdokładniej określić stanowiska położone w pobliżu obiektów sportowych podaję najbliższą doń ulicę.

od wrz.2025

11. Jaki to gatunek Geastrum?

Zgłoszono do GREJ; nr: ID 375 970

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji