Witam moze to troche naciągany temat jak na to forum ale moze ktos sie wypowie jezleli na znalezionej kłodzie jest sporo boczniaka ale takie malutkie zalążki dopiero to mniej wiecej ile czasu potrzebuje do pełnego wzrostu? Moze ktos zaobserwował i zbiera pytam bo kłoda bardzo daleko od domu wiec z przyczyn czysto technicznych.. Dziekuje z góry i pozdrawiam.
Niestety wszystko zależy od warunków. Moje pierwsze boczniaki znalazłam w miejscu, którędy przechodziłam jakiś tydzień, może półtora wcześniej i były już dość stare, tylko parę kępek nadawało się do zbioru, a kilkumetrowa kłoda była nimi wprost usiana, nawet nie znając jeszcze tego grzyba i nie szukając na drzewie, nie mogłabym przy poprzednim przejściu nie zauważyć, gdyby miały już jakikolwiek sensowny rozmiar. Czyli od zera lub od malutkich zalążków urosły w tydzień lub mniej. Za to inną kępkę znalazłam potem w stanie takich jedno- i dwucentymetrowych maluszków i w takim stanie trwały ponad miesiąc, parę razy lekko zamarzając, w końcu niektóre z nich urosły, a większość uschła.