309 - Ramariopsis sp310 - Hygrocybe insipida - 2025.10.13 - Oscadnica310 - Hygrocybe miniata312 - Entoloma małe z sutkiem313 - brązowy mały włoskowaty314 - Clavaria zollingeri319 - Hygrocybe calyptriformis
2025.10.13 - Orava, SK
Edit: 2025.11.26
Fioletowe badyle w ostnim czasirle przeszły taksonomiczny wstrząs, w wyniku którego Clavaria zollingeri została wywieziona do tropików. Jej miejsce zajęły: Clavaria amethystina i Clavaria violaceopulchra. Zdjęcie w tym poście bardziej wg mnie przedstawia ten drugi gatunek, co postaram się w najbliższym czasie udowodnić 🙂
W drodze powrotnej do Lublina zajrzałem na wydmy nadrzeczne rz. Bug. Obok niezliczonej ilości LBM-ów usadowiły również gwiazdosze kwiatuszkowate i berłóweczki.
Lamprospora pozostanie jak na razie sp. Ornamentacja zarodników siateczkowata, w stylu Lamprospora miniata, ale mszak nie pasuje do gatunku. Walka z nią potrwa, mam nadzieję, że zakończy się sukcesem :)
Wczoraj w Przeglądzie Przyrodniczym ukazał się kolejny mój tekst o grzybach briofilnych. Pod poniższymi linkami zebrałem jak dotąd 3 wydane artykuły o tych pasożytniczych grzybach. Zapraszam do lektury.
PS. Użytkownicy smartfonów aby otworzyli poniższe linki powinni ustawić ekran urządzenia w pozycji poziomej.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji