Dzień dobry,
dość nietypowa prośba, bo chodzi identyfikację grzyba z kanału YouTube. Autor prowadzi kanał o tematyce mykologicznej, ale tutaj zasiał bardzo duże ziarno niepewności co do tego, że jego zdaniem to nie jest kania.
Tutaj link do shorts: youtube.com
Poniżej krótkie streszczenie i kilka zdjęć z poniższego linku.
Wg mnie wygląda jak kania. Autora zaniepokoił pierścień, który jest przyklejony lub zrośnięty z trzonem oraz odrażający zapach. Sugeruje on, że może jest to odmiana czubajeczki, ale nie wskazuje jakiej. Co do zapachu zdarzało mi się znajdywać kanie, które zaczynały się psuć i wówczas faktycznie był podobny trochę do starej ryby. Natomiast przeglądając nawet atlas czubajeczki dość drastycznie różnią się rozmiarem (są znacznie mniejsze).
Proszę o identyfikację czy jest to czubajka kania, czy też inny grzyb i jaki.
Na oko to coś z rodzaju Chlorophyllum. Czy były i jakie przebarwienia miąższu, blaszek po uszkodzeniu?

Wg autora brak przebarwień, co jest tym bardziej dziwne, bo faktycznie jak teraz przeglądam to najbliżej mu do czubajnika ogrodowego (Chlorophyllum brunneum). Jak przeglądam galerię z naszego atlasu to faktycznie nawet ten pierścień taki przyrośnięty jak na filmie w czubajnikach się trafiał. Ale brak w tym wypadku przebarwień. Ponadto na filmie widać jak grzyb ten rośnie w czarcim kręgu. A możliwym jest żeby to był chlorophyllum molybdites, którego jeszcze w Polsce nie spotkano?
Załączam jeszcze jedno zdjęcie z filmu, mam tu wrażenie jakbym widział zielone zabarwienie, choć może to tylko kwestia takiego światła.
Nie wiem, czy te prezentowane w zbliżeniach rosły w tych bluszczach, bo te pościnane przebarwienia miały. Widać to na cięciach trzonu.
Nie jest to na pewno żadna czubajeczka, co sugeruje autor kierując się zapachem, a nie cechami grzyba.
Z rodzaju Chlorophyllum, gatunkiem "brzydko" pachnącym "na żywca" jest Chlorophyllum venenatum, z którym miałem do czynienia. Niestety tylko raz i tamten owocnik nie był zbytnio podobny do tychże.