bio-forum.pl

Czubajka, a może czubajeczka? Identyfikacja yt

bez logowania - można przeglądać

od paź.2025

1. Czubajka, a może czubajeczka? Identyfikacja yt
18.paź.25 10:56
"kemot"
1.
2.
3.
4.

Dzień dobry,

dość nietypowa prośba, bo chodzi identyfikację grzyba z kanału YouTube. Autor prowadzi kanał o tematyce mykologicznej, ale tutaj zasiał bardzo duże ziarno niepewności co do tego, że jego zdaniem to nie jest kania.

Tutaj link do shorts: youtube.com

Poniżej krótkie streszczenie i kilka zdjęć z poniższego linku.

Wg mnie wygląda jak kania. Autora zaniepokoił pierścień, który jest przyklejony lub zrośnięty z trzonem oraz odrażający zapach. Sugeruje on, że może jest to odmiana czubajeczki, ale nie wskazuje jakiej. Co do zapachu zdarzało mi się znajdywać kanie, które zaczynały się psuć i wówczas faktycznie był podobny trochę do starej ryby. Natomiast przeglądając nawet atlas czubajeczki dość drastycznie różnią się rozmiarem (są znacznie mniejsze).

Proszę o identyfikację czy jest to czubajka kania, czy też inny grzyb i jaki.

od paź.2007

2. Czubajka, a może czubajeczka? Identyfikacja yt
18.paź.25 20:45
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Na oko to coś z rodzaju Chlorophyllum. Czy były i jakie przebarwienia miąższu, blaszek po uszkodzeniu?

od paź.2025

3. Czubajka, a może czubajeczka? Identyfikacja yt
18.paź.25 22:10
"kemot"
Screenshot_2025-10-18-22-07-52-058-edit_com. android. chrome

Wg autora brak przebarwień, co jest tym bardziej dziwne, bo faktycznie jak teraz przeglądam to najbliżej mu do czubajnika ogrodowego (Chlorophyllum brunneum). Jak przeglądam galerię z naszego atlasu to faktycznie nawet ten pierścień taki przyrośnięty jak na filmie w czubajnikach się trafiał. Ale brak w tym wypadku przebarwień. Ponadto na filmie widać jak grzyb ten rośnie w czarcim kręgu. A możliwym jest żeby to był chlorophyllum molybdites, którego jeszcze w Polsce nie spotkano?

Załączam jeszcze jedno zdjęcie z filmu, mam tu wrażenie jakbym widział zielone zabarwienie, choć może to tylko kwestia takiego światła.

od paź.2007

4. Czubajka, a może czubajeczka? Identyfikacja yt
18.paź.25 23:42
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

Nie wiem, czy te prezentowane w zbliżeniach rosły w tych bluszczach, bo te pościnane przebarwienia miały. Widać to na cięciach trzonu.

Nie jest to na pewno żadna czubajeczka, co sugeruje autor kierując się zapachem, a nie cechami grzyba.

Z rodzaju Chlorophyllum, gatunkiem "brzydko" pachnącym "na żywca" jest Chlorophyllum venenatum, z którym miałem do czynienia. Niestety tylko raz i tamten owocnik nie był zbytnio podobny do tychże.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji