bio-forum.pl

Gwiazda wieloporowa w Toruniu

bez logowania - można przeglądać
GRej375889

od wrz.2025

1. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
Gwiazdosze, G. Buchta, Toruń, 2 wrz2025
gwiazdosz
gwiazdosz3

Witam!

Wczoraj i dziś w miejscu zwanym Górą Buchta [nieopodal Wisły] w Toruniu znalazłem z bratem nowe stanowiska grzybów z rodziny gwiazdoszowatych:

Typ lasu: łęg klonowy z domieszką robinii akacjowej i dębu.

W okolicy klonu zwyczajnego - gwiazdosze.

Opis grzyba: dorosły, w pełni rozwinięty owocnik ma średnicę do 10 cm, posiada 7-9 ramion w kolorze jasnokawowym. Endoperydium stalowoszare z krostami o barwie ciemnoszarej lub jaśniejszej [u młodszych egz.], bez nóżki. Wysyp zarodników jasnobrązowy, gleba w kolorze ciemnej kawy. Zapach nieprzyjemny.

Przejrzałem wiele źródeł w Internecie [Tę stronę, Wikipedię] oraz książkowe atlasy grzybów - i szczerze powiedziawszy żaden opis gatunków gwiazdoszy [polskich] nie pasuje do znalezionych egzemplarzy. A dzisiaj z moim bratem natrafiliśmy na około 30 owocników - i to pod klonem zwyczajnym [Acer platanoides]

Po wskazówce jednego z Użytkowników Portalu, iż jest to nie gwiazdosz, a gwiazda wieloporowa [Myriostoma coliforme] DICKS. [CORDA], sprawdziłem opis ze znalezionymi grzybami i się właściwie zgadza. Zamieszczam fotografie okazów [ wyk. telefonem komókowym]

od mar.2022

2. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
3.wrz.25 20:54
Marian Sęktas "MS"

A jak się to ma do tego stanowiska?

od wrz.2025

3. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Napisane jest, że grzyb ten występuje także w łęgach, w zacienieniach i w zaroślach, chociaż o klonie zwyczajnym nie piszą.

"W Europie owocnikuje od września do listopada, bardziej licznie występuje w jej południowej części [4]. Występuje w lasach sosnowych i świerkowych, także w lasach liściastych i kserotermicznych zaroślach. Grzyb naziemny preferujący gleby piaszczyste, i wapienne, a w lasach łęgowych także gleby cięższe [8]" źródło: Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów [8] oraz E. Gerhardt, Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, Warszawa: Klub dla Ciebie - Bauer-Weltbild Media, 2006. [4].

Ale coś takiego, jak łęg klonowy istnieje w Polsce. Zatem i tu pasuje, ale nieco mniej, niż w przypadku morfologii grzyba.

od gru.2003

4. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
27 września 2013 (11)

Dawno temu znalazłem. Piękny. Publikacja chyba w Acta Botanica Cassubica. Może jeszcze trafię...

od wrz.2005

5. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

@Marian - tak, to jest to samo stanowisko

od wrz.2025

6. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
gwiazda wieloporowa1
gwiazda wieloporowa2
gwiazda wieloporowa4
gwiazdosz frędzelkowany

Zamieszczam kilka kolejnych zdjęć gwiazdy wieloporowej - tym razem autorstwa mojego brata. Owocnik, który trzyma w ręce nie został wyrwany, tylko grzyb sam był już oderwany od podłoża, leżał wśród liściastej ściółki.

Ostatnie zdjęcie, mojego autorstwa, przedstawia prawdopodobnie gwiazdosza frędzelkowanego [Geastrum fimbriatum]. znalezionego dn. 2 września br, też na G. Buchta.

od wrz.2025

7. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
gwiazda wieloporowa 5
gwiazda wieloporowa 6

I jeszcze, moim zdaniem, 2 najlepsze zdjęcia gwiazdy wieloporowej. Autor: Michał Lisiak, czyli ja [Mikelis]. Z dn. 3 września br. Góra Buchta.

od paź.2009

8. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

od wrz.2005

9. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

wg mnie raczej nie do końca rozwinięte G. triplex

od wrz.2025

10. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
gwiazda wieloporowa 7
gwiazda wieloporowa 8
gwiazda wieloporowa 9

Dzisiejsze zdjęcia owocników gwiazdy wieloporowej [Myriostoma coliforme]. W sumie znaleziono łącznie około 35-40 owocników; pojawiają się młode grzyby.

od lip.2005

11. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
6.wrz.25 17:31
Grażyna Domian

Piękne! Gratuluję!:-)

od wrz.2025

12. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
Gwiazda wieloporowa stadium zamknięte
Gwiazda wieloporowa stadium półotwarte
Gwiazda wieloporowa 12
Gwiazdosz karzełkowaty
Gwiazdosz wieńczony
Gwiazdosz wieńczony 2 owocniki
Grupa Gwiazdosz wieńczony i gwiazda wieloporowa
Gwiazdosz frędzelkowany 2 owocniki

Dziękuję!

Dziś po raz kolejny odwiedziłem to niezwykłe miejsce. Postanowiłem policzyć [na ile było to możliwe] liczbę owocników gwiazdy wieloporowej. Wyszło mi 107 owocników [w różnych stadiach rozwoju - vide zdjęcia]. Ponadto natrafiłem na prawdopodobnie 3 gatunki innych gwiazdoszy - mianowicie na gwiazdosza karzełkowatego [około 10 sztuk], gwiazdosza wieńczonego [kilkanaście sztuk] i gwiazdosza frędzelkowanego [2 sztuki] - o ile ten ostatni faktycznie nim jest.

od paź.2007

13. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Gratuluję gwiazdy i w ogóle pięknej miejscówki :)

Co do gwiazdoszy, to raczej są tu cztery gatunki, ale nie wszystkie takie jak piszesz. Gwiazdosz karzełkowaty - to nie on, prawdopodobnie to gwiazdosz najmniejszy, chociaż możliwe, że to gwiazdosz prążkowany ( słabo widać detale).

Co rozumiesz pod "gwiazdosz wieńczony"? Bo na zdjęciu "gwiazdosz wieńczony 2 owocniki" są gwiazdosze potrójne. Gwiazdosz frędzelkowaty się zgadza. Pozostałych na razie nie rozpoznaję.

od wrz.2025

14. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Dzięki!

Faktycznie pomyliłem nazwę. Zamiast "gwiazdosz wieńczony" miał być "gwiazdosz wzniesiony", czyli G. fornicatum. Słabo znam poszczególne gatunki gwiazdoszy, bo... za rzadko występują - a grzyby są piękne i fotogeniczne; prawdziwa ozdoba lasu.

Dlatego będę wdzięczny za każdą opinię fachowcy - mykologa bądź grzyboznawcy.

od wrz.2005

15. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Na zdjęciach G. striatum (jako karzełkowaty), G. fornicatum (jako wieńczony), G. triplex (jako wieńczony 2 owocniki) i G. fimbriatum

od wrz.2025

16. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Bardzo dziękuję za oznaczenie gatunków grzybów z rodzaju Geastrum. Nie posiadam aparatu lustrzanki, jedynie mogę robić zdjęcia smartfonem. Niektóre wychodzą dość dobre, ale zdjęcia G. striatum są wciąż niezadowalające.

od wrz.2025

17. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
Myriostoma coliforme 7 paź 2025
M. coliforme i G. fornicatum 7 paź 2025

Gwiazda wieloporowa zaczęła drugi wysyp. Przedstawiam dwa zdjęcia M. coliforme z dziś. Na jednym ze zdjęć jest również prawdopodobnie Geastrum fornicatum, ale ciężko to już określić - grzyby już właściwie zbutwiały od deszczu. Stanowisko Myriostoma coliforme to samo, co we wrześniu, aczkolwiek owocniki pojawiły się również w zupełnie innym miejscu, niż miesiąc temu - na wschodnim krańcu lasu klonowo-akacjowego - dość blisko obiektów sportowych osiedla Na Skarpie [ale wciąż w lesie]. W sumie, byłem dziś tam tylko przez chwilę, ale naliczyłem 24 owocniki M. coliforme i 6 owocników wspomnianego gwiazdosza.

od wrz.2025

18. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
1760010833679
1760010891786
1760011065749
1760011299090
1760011065749
1760011165482

Zdjęcia Myriostoma coliforme, Geastrum triplex z dziś oraz grzyba prawdopodobnie z rodzaju Ramaria, który rósł razem z gwiazdoszowatymi.

od wrz.2025

19. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
M. coliforme 6 listopada 2025, Przy Skarpie [okolice] - ostatnia fotka
M. coliforme przełom X. XI, Przy Skarpie

Nadszedł listopad, wiele liści spadło już z drzew. Zatem kończy się niesamowita przygoda z Matką Naturą. Przedstawiam ostatnie fotki małej grupki M. coliforme, zakrytej pod liściową perzyną - stanowisko za obiektami sportowymi ulok. na ul. Przy Skarpie.

Z drugiej strony łęgu już nic nie znaleziono.

od wrz.2025

20. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

Pierwsze znalezisko: 2.09.2025

Ostatnia relacja: 6.11.2025

Maksymalna liczba owocników: wrzesień: 107; październik: 89; łącznie 196 sztuk.

od wrz.2025

21. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
1763495894593

Znalazłem jeszcze takie zdjęcie: owocniki w różnym etapie rozwoju oraz po prawej stronie spód dojrzałego okazu.

od wrz.2025

22. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
1763544113237
1763544071894
1764769217954
1764768518413
1763544223657

Dokładniejsze zdjęcia dwóch owocników Myriostoma coliforme. Plus mała grupka. Mam nadzieję, że jakość zdjęć będzie lepsza, niż w poprzednich moich postach.

Zewnętrzna warstwa egzoperydium - po środku sznur białej grzybni - [fot.1] - widoczny wyraźniej [jako zgrubienie] u innego owocnika [fot. 2]. Fot. 3 i 4 przedstawiają ogólną postać dojrzałego owocnika; owocnik na fot. 3 ma ciekawą fakturę powierzchni endo- i egzoperydium. Na fot. 5 widać bardzo wyraźną inkrustację powierzchni endoperydium - widać to m.in. u starszych okazów. Foto 5 pochodzi już z listopada i jest ostatnim zdjęciem M. coliforme w tym sezonie [mam nadzieję, że nie w moim, a także Waszym życiu!]

od wrz.2025

23. Gwiazda wieloporowa w Toruniu
Myriostoma coliforme G. Buchta 24wrz. 025

Czy to jest na pewno M. coliforme czy jednak M. calongei?

tzn. chodzi mi konkretnie o ten owocnik ze zdjęcia

od wrz.2005

24. Gwiazda wieloporowa w Toruniu

M. calongei jest gatunkiem z południowo i środkowoamerykańskim

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji