Witam!
Wczoraj i dziś w miejscu zwanym Górą Buchta [nieopodal Wisły] w Toruniu znalazłem z bratem nowe stanowiska grzybów z rodziny gwiazdoszowatych:
Typ lasu: łęg klonowy z domieszką robinii akacjowej i dębu.
W okolicy klonu zwyczajnego - gwiazdosze.
Opis grzyba: dorosły, w pełni rozwinięty owocnik ma średnicę do 10 cm, posiada 7-9 ramion w kolorze jasnokawowym. Endoperydium stalowoszare z krostami o barwie ciemnoszarej lub jaśniejszej [u młodszych egz.], bez nóżki. Wysyp zarodników jasnobrązowy, gleba w kolorze ciemnej kawy. Zapach nieprzyjemny.
Przejrzałem wiele źródeł w Internecie [Tę stronę, Wikipedię] oraz książkowe atlasy grzybów - i szczerze powiedziawszy żaden opis gatunków gwiazdoszy [polskich] nie pasuje do znalezionych egzemplarzy. A dzisiaj z moim bratem natrafiliśmy na około 30 owocników - i to pod klonem zwyczajnym [Acer platanoides]
Po wskazówce jednego z Użytkowników Portalu, iż jest to nie gwiazdosz, a gwiazda wieloporowa [Myriostoma coliforme] DICKS. [CORDA], sprawdziłem opis ze znalezionymi grzybami i się właściwie zgadza. Zamieszczam fotografie okazów [ wyk. telefonem komókowym]
Napisane jest, że grzyb ten występuje także w łęgach, w zacienieniach i w zaroślach, chociaż o klonie zwyczajnym nie piszą.
"W Europie owocnikuje od września do listopada, bardziej licznie występuje w jej południowej części [4]. Występuje w lasach sosnowych i świerkowych, także w lasach liściastych i kserotermicznych zaroślach. Grzyb naziemny preferujący gleby piaszczyste, i wapienne, a w lasach łęgowych także gleby cięższe [8]" źródło: Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów [8] oraz E. Gerhardt, Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, Warszawa: Klub dla Ciebie - Bauer-Weltbild Media, 2006. [4].
Ale coś takiego, jak łęg klonowy istnieje w Polsce. Zatem i tu pasuje, ale nieco mniej, niż w przypadku morfologii grzyba.
@Marian - tak, to jest to samo stanowisko

Zamieszczam kilka kolejnych zdjęć gwiazdy wieloporowej - tym razem autorstwa mojego brata. Owocnik, który trzyma w ręce nie został wyrwany, tylko grzyb sam był już oderwany od podłoża, leżał wśród liściastej ściółki.
Ostatnie zdjęcie, mojego autorstwa, przedstawia prawdopodobnie gwiazdosza frędzelkowanego [Geastrum fimbriatum]. znalezionego dn. 2 września br, też na G. Buchta.
To nie jest Geastrum fimbriatum, może Geastrum coronatum.
wg mnie raczej nie do końca rozwinięte G. triplex

Dzisiejsze zdjęcia owocników gwiazdy wieloporowej [Myriostoma coliforme]. W sumie znaleziono łącznie około 35-40 owocników; pojawiają się młode grzyby.
Piękne! Gratuluję!:-)

Dziękuję!
Dziś po raz kolejny odwiedziłem to niezwykłe miejsce. Postanowiłem policzyć [na ile było to możliwe] liczbę owocników gwiazdy wieloporowej. Wyszło mi 107 owocników [w różnych stadiach rozwoju - vide zdjęcia]. Ponadto natrafiłem na prawdopodobnie 3 gatunki innych gwiazdoszy - mianowicie na gwiazdosza karzełkowatego [około 10 sztuk], gwiazdosza wieńczonego [kilkanaście sztuk] i gwiazdosza frędzelkowanego [2 sztuki] - o ile ten ostatni faktycznie nim jest.
Gratuluję gwiazdy i w ogóle pięknej miejscówki :)
Co do gwiazdoszy, to raczej są tu cztery gatunki, ale nie wszystkie takie jak piszesz. Gwiazdosz karzełkowaty - to nie on, prawdopodobnie to gwiazdosz najmniejszy, chociaż możliwe, że to gwiazdosz prążkowany ( słabo widać detale).
Co rozumiesz pod "gwiazdosz wieńczony"? Bo na zdjęciu "gwiazdosz wieńczony 2 owocniki" są gwiazdosze potrójne. Gwiazdosz frędzelkowaty się zgadza. Pozostałych na razie nie rozpoznaję.
Dzięki!
Faktycznie pomyliłem nazwę. Zamiast "gwiazdosz wieńczony" miał być "gwiazdosz wzniesiony", czyli G. fornicatum. Słabo znam poszczególne gatunki gwiazdoszy, bo... za rzadko występują - a grzyby są piękne i fotogeniczne; prawdziwa ozdoba lasu.
Dlatego będę wdzięczny za każdą opinię fachowcy - mykologa bądź grzyboznawcy.
Na zdjęciach G. striatum (jako karzełkowaty), G. fornicatum (jako wieńczony), G. triplex (jako wieńczony 2 owocniki) i G. fimbriatum
Bardzo dziękuję za oznaczenie gatunków grzybów z rodzaju Geastrum. Nie posiadam aparatu lustrzanki, jedynie mogę robić zdjęcia smartfonem. Niektóre wychodzą dość dobre, ale zdjęcia G. striatum są wciąż niezadowalające.

Gwiazda wieloporowa zaczęła drugi wysyp. Przedstawiam dwa zdjęcia M. coliforme z dziś. Na jednym ze zdjęć jest również prawdopodobnie Geastrum fornicatum, ale ciężko to już określić - grzyby już właściwie zbutwiały od deszczu. Stanowisko Myriostoma coliforme to samo, co we wrześniu, aczkolwiek owocniki pojawiły się również w zupełnie innym miejscu, niż miesiąc temu - na wschodnim krańcu lasu klonowo-akacjowego - dość blisko obiektów sportowych osiedla Na Skarpie [ale wciąż w lesie]. W sumie, byłem dziś tam tylko przez chwilę, ale naliczyłem 24 owocniki M. coliforme i 6 owocników wspomnianego gwiazdosza.

Zdjęcia Myriostoma coliforme, Geastrum triplex z dziś oraz grzyba prawdopodobnie z rodzaju Ramaria, który rósł razem z gwiazdoszowatymi.

Nadszedł listopad, wiele liści spadło już z drzew. Zatem kończy się niesamowita przygoda z Matką Naturą. Przedstawiam ostatnie fotki małej grupki M. coliforme, zakrytej pod liściową perzyną - stanowisko za obiektami sportowymi ulok. na ul. Przy Skarpie.
Z drugiej strony łęgu już nic nie znaleziono.
Pierwsze znalezisko: 2.09.2025
Ostatnia relacja: 6.11.2025
Maksymalna liczba owocników: wrzesień: 107; październik: 89; łącznie 196 sztuk.

Dokładniejsze zdjęcia dwóch owocników Myriostoma coliforme. Plus mała grupka. Mam nadzieję, że jakość zdjęć będzie lepsza, niż w poprzednich moich postach.
Zewnętrzna warstwa egzoperydium - po środku sznur białej grzybni - [fot.1] - widoczny wyraźniej [jako zgrubienie] u innego owocnika [fot. 2]. Fot. 3 i 4 przedstawiają ogólną postać dojrzałego owocnika; owocnik na fot. 3 ma ciekawą fakturę powierzchni endo- i egzoperydium. Na fot. 5 widać bardzo wyraźną inkrustację powierzchni endoperydium - widać to m.in. u starszych okazów. Foto 5 pochodzi już z listopada i jest ostatnim zdjęciem M. coliforme w tym sezonie [mam nadzieję, że nie w moim, a także Waszym życiu!]
M. calongei jest gatunkiem z południowo i środkowoamerykańskim