Uważam, że jest to stokłosa gałęzista. Stanowisko w pobliżu obecnej lokalizacji opisywane było w 1906 roku przez Fritza Römera. Po 1945 nie notowana w tej lokalizacji.
U mnie stokłosa gałęzista została odnotowana na 3 stanowiskach historycznych (lata 1860 i 1874) pod nazwami synonimicznymi Bromus asper Murr. i Bromus serotinus Beneken. Obydwa te synonimy to obecnie Bromus ramosus Huds. (POWO). Te stanowiska to Las Żarski i Las Miejski w Żarach oraz Nowogród Bobrzański nad Brzeźnicą. Myślę, że pierwsze stanowisko w Lesie Żarskim (las u podnóża góry Rückenberg), to obecnie podnóża Gołębiej (Góra Żarska 226,9 m n. p. m. najwyższy punkt woj. lubuskiego) z osuwiskiem błotnym, gdzie w 2013 r. potwierdziłem stanowisko historyczne C. G. Baenitza. W 2023 r., również w Lesie Żarskim, znalazłem drugie, nowe stanowisko w obrębie źródliska potoku Czerwona Woda. W ub. roku stokłosy rosły na tych stanowiskach. W Lesie Miejskim na wschód od miasta stokłosy nie znalazłem. Nie udało mi się jak dotąd natrafić w okolicach Żar na drugi podobny gatunek Bromus benekenii. To tyle historii.
Myślę, że masz tam u siebie w Lesie Kołobrzeskim Bromus ramosus. Wynika to z Twoich opisów (także historycznych) i ostatnich zdjęć. Masz jeszcze tę sprzyjającą sposobność, że możesz obserwować obydwie stokłosy i sam porównać na miejscu najważniejsze cechy charakterystyczne gatunków. Sprawdzę jeszcze w tym roku obydwa stanowiska tej stokłosy w Żarach.
Muszę przyznać, że cechy rozpoznawcze dla obu gatunków są bardzo iluzoryczne. Nie mając materiału porównawczego trudno o jednoznaczną opinię. Nie dziwię się zatem, że dawniej traktowano je jako jeden gatunek, a B. benekenii traktowano jako odmianę. Komu to przeszkadzało?

To stokłosa gałęzista. Stokłosa Benekena na załączonym zdjęciu.