bio-forum.pl

Crepis praemorsa (?) na koszonej łące

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Crepis praemorsa (?) na koszonej łące

Okszów koło Chełma, łąka niedaleko chełmskich torfowisk węglanowych. 14 maja 2025. W tamtym roku znalazłem bogatą gatunkowo łąkę, rosną na niej jednocześnie gatunki które spotykam w zasadzie tylko na murawach (przelot, koniczyna pagórkowa, bukwica, jastrun zwyczajny, wiązówka bulwkowa) jak i sporo mokro-łąkowych (kukułka szerokolistna, krzyżownica gorzkawa, czarcikęs łąkowy, ostrożeń łąkowy).

Ciekawe jest to że nie ma między tymi gatunkami wyraźnej różnicy tylko raczej wszystkie rosną razem, choć w niektórych miejscach jedne są liczebniejsze a drugie mniej. Wydaje mi się też że gatunki bardziej skrajnych środowisk (np z tematu Crepsis) mają bardziej karłowate formy niż na typowych dla nich siedlisk (albo kukułki szerokolistne, które kilkadziesiąt metrów dalej na dużo bardziej wilgotnej łące rosną rzadziej, ale za to są dużo większe). Poza tym wrażenie robi Zerwa Kulista, którą na niżu widziałem tylko tutaj. Obok na łąkach na których porzucono koszenie naturalna sukcesja promuje tylko głogi rosnące trochę jak w sadzie.

IMG_7300
IMG_7301
IMG_7302
IMG_7363

Załączam zdjęcia Crepsis z tej łąki, łąki i proszę o potwierdzenie czy to Crepis praemorsa.

od mar.2025

2. Crepis praemorsa (?) na koszonej łące
16.maj.25 16:04
"Borealis"

Zazdroszczę Ci torfowisk węglanowych i muraw nawapiennych. U mnie to sama kwasota.

Co do pępawy różyczkolistnej, to pewnie już ją sprawdziłeś, więc wypada tylko potwierdzić. Niestety na moim terenie doniesienia o Crepis praemorsa odnoszą się tylko do historycznych stanowisk.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji