bio-forum.pl

Zmienność Glechoma hederacea - temat do dyskusji

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. Zmienność Glechoma hederacea - temat do dyskusji
8.maj.25 10:30
Piotr Grzegorzek
P1850134

Temat do dyskusji. Zasadniczo okaz sprawia wrażenie typowego gatunku chociażby ze względu na rodzaj działek kielicha. Jest jednak bardzo mocno owłosiony. Podobnych przypadków na trasach swoich wędrówek miałem więcej. Ten jest z Chrzanowa z okolicy ronda.

Według Szafera drugi krajowy gatunek Glechoma hirsuta tworzy mieszańce w Glechoma hederacea chociaż Glechoma hederacea nie tworzy mieszańców z Glechoma hirsuta.

od cze.2010

2. Zmienność Glechoma hederacea - temat do dyskusji
8.maj.25 11:43
Piotr Grzegorzek
P1140135
P1140136

Oto przypadek z Anglii z okolicy miasteczka Thorne. Jest 23 maja 2019

P1150453
P1150454

Oto drugi przypadek z Anglii. Na razie uważam go za Glechoma hirsuta ale działki kielicha są wyraźnie szeroko trójkątne. to było 2019.05.30 w zaroślach Cusworth Hall & Park (okolica Doncaster)

2019.05.24 Doncaster, Parklands

Ponownie coś z Anglii o trójkątnych ale o owłosionych działkach kielicha 2019.05.24 Doncaster, Parklands. Liście roślin były wyraźnie delikatnie owłosione.

P1180431

Teraz coś z Mysłowic. Jest 8 maja 2023. To las przy ulicy Adama Dzióbka.

od maj.2025

3. Zmienność Glechoma hederacea - temat do dyskusji
9.maj.25 10:20
"Corynephorus"

Niestety nie miałem czasu nigdy przeczytać, ale przy samozaparciu może uda Ci przydać - praca dyplomowa z Ołomuńca z 2020 r., dużo informacji, które mogą Cię zainteresować:

Morfologie, cenologická vazba a cytologická variabilita okruhu popence obecného (Glechoma hederacea agg.)

Po wpisaniu nazwy pracy w Google Scholar jest do pobrania w postaci pliku. pdf.

od cze.2010

4. Zmienność Glechoma hederacea - temat do dyskusji
9.maj.25 17:23
Piotr Grzegorzek

Dzięki za naprowadzenie. Na razie także nie mam czasu. Tak czy owak kolejny gatunek do uzupełnienia opisu. Na razie wiele wskazuje na to, że część okazów budzących moje wątpliwości może być mieszańcem Glechoma × pannonica.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji