Temat do dyskusji. Zasadniczo okaz sprawia wrażenie typowego gatunku chociażby ze względu na rodzaj działek kielicha. Jest jednak bardzo mocno owłosiony. Podobnych przypadków na trasach swoich wędrówek miałem więcej. Ten jest z Chrzanowa z okolicy ronda.
Według Szafera drugi krajowy gatunek Glechoma hirsuta tworzy mieszańce w Glechoma hederacea chociaż Glechoma hederacea nie tworzy mieszańców z Glechoma hirsuta.
Oto drugi przypadek z Anglii. Na razie uważam go za Glechoma hirsuta ale działki kielicha są wyraźnie szeroko trójkątne. to było 2019.05.30 w zaroślach Cusworth Hall & Park (okolica Doncaster)
Niestety nie miałem czasu nigdy przeczytać, ale przy samozaparciu może uda Ci przydać - praca dyplomowa z Ołomuńca z 2020 r., dużo informacji, które mogą Cię zainteresować:
Morfologie, cenologická vazba a cytologická variabilita okruhu popence obecného (Glechoma hederacea agg.)
Po wpisaniu nazwy pracy w Google Scholar jest do pobrania w postaci pliku. pdf.
Dzięki za naprowadzenie. Na razie także nie mam czasu. Tak czy owak kolejny gatunek do uzupełnienia opisu. Na razie wiele wskazuje na to, że część okazów budzących moje wątpliwości może być mieszańcem Glechoma × pannonica.