bio-forum.pl

pierwiosnek wyniosły

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2025

1. pierwiosnek wyniosły
28.kwi.25 14:59
"czirios"
IMG_0188
IMG_0199

Mazury, okolice Ełku. Pierwiosnek wyglądający jak wyniosły. Zgodnie z mapą zasięgu występowania nie powinno go tu być. Z drugiej strony są w atlasie zdjęcia z Suwalszczyzny. Występuje w kilku miejscach nad drobnym ciekiem i kilkaset metrów dalej w wilgotnym miejscu na pastwisku. Najbliższe istniejące obecnie zabudowania ponad 150 m od miejsc występowania. Czy możliwe, że to naturalne stanowisko?

od cze.2010

2. pierwiosnek wyniosły
29.kwi.25 07:05
Piotr Grzegorzek

Ja bym postawił na przypadkowe zawleczenie.

od sie.2013

3. pierwiosnek wyniosły
29.kwi.25 21:07
Andrzej Ryś

W Puszczy Piskiej znalazłem na 2 stanowiskach. Jedno na zmienno-wilgotnej łące około 0,5 km od wsi Zgon a drugie na poboczu powiatowej drogi 2 km od miejscowości Mikołajki. Te drugie stanowisko to zdegradowany grąd subkontynentalny. Pierwsze stanowisko wg mnie jest naturalne. Natomiast drugie może być zawleczone. Ale jeżeli potraktować je jako uciekinier z niewoli, czyli powrót do "wolności" to czy można je potraktować jako naturalne czy nie?!

od cze.2010

4. pierwiosnek wyniosły
30.kwi.25 07:12
Piotr Grzegorzek

Zapewne nie pierwszy to i nie ostatni gatunek, który z różnych przyczyn poszerza swój areał. Jeśli chodzi o obszar moich penetracji to w okolicy Chrzanowa dominuje Primula veris. Dla odmiany Primula elatior dominuje w moich stronach rodzinnych czyli na Płaskowyżu Rybnickim. Tamże osobiście Primula veris nie znalazłem, chociaż powinien być. Z drugiej strony nowe stanowiska nie tylko tego gatunku poza znanym zasięgiem mogą być efektem zwykłej zoochorii - znaczy się łapkami i odchodami ptactwa wędrownego.

od kwi.2025

5. pierwiosnek wyniosły
30.kwi.25 17:20
"czirios"
IMG20250430165829

W związku z tym, że po dalszym rekonesansie odkryłem setki kolejnych osobników w śródpolnych olszynkach i otaczających je łąkach i pastwiskach przyjmuje, że jest duże prawdopodobieństwo, że stanowisko jest naturalne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji