bio-forum.pl

która rosiczka

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. która rosiczka
4.sie.24 21:58
("durczok1982")
fot. 1
fot. 2

Beskid Wyspowy, torfowisko wysokie, 04-08-2024

Drosera anglica czy Drosera intermedia???

od mar.2025

2. która rosiczka
5.sie.24 08:07
"Borealis"

Moim zdaniem Drosera intermedia. Szkoda, że nie widzimy dołu rośliny. Rosiczka pośrednia u podstawy ma łukowato wygięte pędy kwiatowe.

3. która rosiczka
6.sie.24 21:39
("Marcin Piątek")

Łopień?

4. która rosiczka
8.sie.24 21:28
("durczok1982")

tak, torfowisko na Łopieniu

5. która rosiczka
8.sie.24 22:18
("Marcin Piątek")

Jeśli to Drosera intermedia to byłoby to pierwsze stanowisko w polskich Karpatach. To gatunek subatlantycki a w tamtym rejonie rośnie Galium saxatile (też subatlantycki) i miałoby to jakiś sens

od sie.2010

6. która rosiczka

a to nie jest tak, że Galium saxatile było mylnie podawane z Karpat? Coś mi świta, że była pomyłka bodajże z Galium anisophyllon

od cze.2010

7. która rosiczka
9.sie.24 13:29
Piotr Grzegorzek

Dyskusja na ten temat - przytulia - w związku z moim przejściem przez Łopień przetoczyła się tutaj - [bf#740226]

od sie.2013

8. która rosiczka
9.sie.24 22:44
Andrzej Ryś
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Subatlantyckie Galium saxatile w latach 2016 - 2023 w Puszczy Piskiej (Polska NE) odnalazłem na około 100 stanowiskach. Niekiedy na przykład pod liniami elektrycznymi tworzy zwarte kobierce o powierzchni ponad 30 metrów kwadratowych. To potwierdza, że gatunki subatlantyckie zdecydowanie napierają na NE

9. która rosiczka
10.sie.24 00:35
("Marcin Piątek")

Nie kojarzę tej dyskusji o pomyłce Galium saxatile z Galium anisophyllum (co nie znaczy że takowej nie było). Jak ktoś coś wie więcej to chętnie poczytam:-)

od cze.2010

10. która rosiczka
10.sie.24 06:41
Piotr Grzegorzek

17 czerwca 2006 roku odwiedziłem Łopień. Po połowie wątku napisałem - I tak wyszliśmy na szczytową polanę. Tutaj na początku zwróciłem uwagę na łany przytuli nierównolistnej - Galium anisophyllon, jak ją teraz zwą w naszym atlasie. Okazy stąd trafiły do zielnika Uniwersytetu Śląskiego. Ja oznaczyłem ją prawidłowo, ale w pewnym regionalnym opracowaniu robiła za Galium saxatile. Patrz dyskusję pod linkowanym wątkiem.

11. która rosiczka
10.sie.24 08:02
("Marcin Piątek")

Tą dyskusję na forum znam ale myślałem że chodzi o udowodnione publikacyjnie że Galium saxatile w Karpatach to Galium anisophyllon. W Atlasie rozmieszczenia Roślin w Polsce Galium anisophyllum jest tylko w najwyższych pasmach karpackich a to stanowisko w Beskidzie Wyspowym i inne w niższych partiach Beskidów jednak podpięte są do Galium saxatile.

12. która rosiczka
10.sie.24 08:10
("Marcin Piątek")

Galium anisophyllon - Tatry, Babia Góra, Pieniny i Beskid Niski wedlug Atlasu

13. która rosiczka
10.sie.24 08:12
("Marcin Piątek")

Zdjęcia nasion Galium z Łopienia są dla mnie niejednoznaczne, na niektórych widać brodawki, np. na prawym górnym co mogłoby wskazywać jednak na Galium saxatile.

14. która rosiczka
10.sie.24 08:23
("Marcin Piątek")

Poza tym Galium anisophyllon to roślina nawapienna

od cze.2010

15. która rosiczka
10.sie.24 20:56
Piotr Grzegorzek

Znaczy się piłka w grze. Są okazy w zielniku KTU. Można wziąć do rewizji.

16. która rosiczka
10.sie.24 23:05
("Marcin Piątek")

Ale to już nie ja:-) niech botanicy rewidują - jakby były świeże okazy z nasionami to może ktoś u nas w Instytucie by zerknął

17. która rosiczka
11.sie.24 17:14
"Anna Maria Ociepa"

Jeśli chodzi o Galium saxatile, to obecnie trwa jego ekspancja w Krapatach, w Tatrach zrobiło się pospolite, niestety.

od wrz.2004

18. która rosiczka
24.sie.25 21:54
Marcin Piątek

No i okazało się, że to jest Drosera x obovata.

Publikacja tutaj: ffgp.botany.pl

od mar.2025

19. która rosiczka
25.sie.25 16:56
"Borealis"

Fajna sprawa, cenne znalezisko, zwłaszcza że z różnych powodów coraz bardziej ubywa nam rzadkich gatunków mokradłowych. Jak dobrze czytam w publikacji, nowe stanowisko Drosera ×obovata odkryto tam już w 2022 r. U nas (w SW części lubuskiego) jakoś nie możemy natrafić na tę hybrydę, chociaż jeden z gatunków rodzicielskich, mianowicie Drosera anglica, miał w tej części regionu aż 17 stanowisk historycznych. Niestety, rosiczka prawdopodobnie ustąpiła.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji