Moim zdaniem Drosera intermedia. Szkoda, że nie widzimy dołu rośliny. Rosiczka pośrednia u podstawy ma łukowato wygięte pędy kwiatowe.
Łopień?
tak, torfowisko na Łopieniu
Jeśli to Drosera intermedia to byłoby to pierwsze stanowisko w polskich Karpatach. To gatunek subatlantycki a w tamtym rejonie rośnie Galium saxatile (też subatlantycki) i miałoby to jakiś sens
a to nie jest tak, że Galium saxatile było mylnie podawane z Karpat? Coś mi świta, że była pomyłka bodajże z Galium anisophyllon
Dyskusja na ten temat - przytulia - w związku z moim przejściem przez Łopień przetoczyła się tutaj - [bf#740226]
Subatlantyckie Galium saxatile w latach 2016 - 2023 w Puszczy Piskiej (Polska NE) odnalazłem na około 100 stanowiskach. Niekiedy na przykład pod liniami elektrycznymi tworzy zwarte kobierce o powierzchni ponad 30 metrów kwadratowych. To potwierdza, że gatunki subatlantyckie zdecydowanie napierają na NE
Nie kojarzę tej dyskusji o pomyłce Galium saxatile z Galium anisophyllum (co nie znaczy że takowej nie było). Jak ktoś coś wie więcej to chętnie poczytam:-)
17 czerwca 2006 roku odwiedziłem Łopień. Po połowie wątku napisałem - I tak wyszliśmy na szczytową polanę. Tutaj na początku zwróciłem uwagę na łany przytuli nierównolistnej - Galium anisophyllon, jak ją teraz zwą w naszym atlasie. Okazy stąd trafiły do zielnika Uniwersytetu Śląskiego. Ja oznaczyłem ją prawidłowo, ale w pewnym regionalnym opracowaniu robiła za Galium saxatile. Patrz dyskusję pod linkowanym wątkiem.
Tą dyskusję na forum znam ale myślałem że chodzi o udowodnione publikacyjnie że Galium saxatile w Karpatach to Galium anisophyllon. W Atlasie rozmieszczenia Roślin w Polsce Galium anisophyllum jest tylko w najwyższych pasmach karpackich a to stanowisko w Beskidzie Wyspowym i inne w niższych partiach Beskidów jednak podpięte są do Galium saxatile.
Galium anisophyllon - Tatry, Babia Góra, Pieniny i Beskid Niski wedlug Atlasu
Zdjęcia nasion Galium z Łopienia są dla mnie niejednoznaczne, na niektórych widać brodawki, np. na prawym górnym co mogłoby wskazywać jednak na Galium saxatile.
Poza tym Galium anisophyllon to roślina nawapienna
Znaczy się piłka w grze. Są okazy w zielniku KTU. Można wziąć do rewizji.
Ale to już nie ja:-) niech botanicy rewidują - jakby były świeże okazy z nasionami to może ktoś u nas w Instytucie by zerknął
Jeśli chodzi o Galium saxatile, to obecnie trwa jego ekspancja w Krapatach, w Tatrach zrobiło się pospolite, niestety.
No i okazało się, że to jest Drosera x obovata.
Publikacja tutaj: ffgp.botany.pl
Fajna sprawa, cenne znalezisko, zwłaszcza że z różnych powodów coraz bardziej ubywa nam rzadkich gatunków mokradłowych. Jak dobrze czytam w publikacji, nowe stanowisko Drosera ×obovata odkryto tam już w 2022 r. U nas (w SW części lubuskiego) jakoś nie możemy natrafić na tę hybrydę, chociaż jeden z gatunków rodzicielskich, mianowicie Drosera anglica, miał w tej części regionu aż 17 stanowisk historycznych. Niestety, rosiczka prawdopodobnie ustąpiła.