bio-forum.pl

Adelphella babingtonii?

bez logowania - można przeglądać
GRej361078

od paź.2020

1. Adelphella babingtonii?

2022. 09. 13, Elbląg, las Bażantarnia. Buczyna, wilgotne miejsce u stóp zbocza. Na mocno zmurszałej kłodzie liściastego ok. 10 owocników, w towarzystwie zapletki. Wydają się "moim okiem" podobne do tych z [bf#1359197], ale te były "ogromne" :), do 1, 5 cm średn., więc proszę o potwierdzenie.

od mar.2022

2. Adelphella babingtonii?
14.wrz.22 09:02
Marian Sęktas "MS"

Moim zdaniem to jest on

od paź.2020

3. Adelphella babingtonii?

Dzięki, tak mi się wydaje, a rozmiar w górnych granicach normy.

od wrz.2005

4. Adelphella babingtonii?

Psilopezia nummularia

od paź.2020

5. Adelphella babingtonii?

Ups...:-). Zgłoszony jako A. babingtonii, proszę o korektę, Błażeju.

Psilopezia nummularia Berk. chyba nie była notowana z PL?

Swoją drogą, dziś nie pamiętam, co mnie podkusiło, żeby Ci go podrzucić;-), Błażeju, bo byłem mocno przekonany, że to tytułowy gatunek (i nadal nie widzę między tymi dwoma różnic po makro... chyba że rozmiar?). Ale było warto, skoro wyszedł tak ciekawy gatunek.

Dziękuję.

od wrz.2005

6. Adelphella babingtonii?

Była wykazana z okolic Polanowa i Beskidu Śląskiego.

Taka rola kustoszy - jakby nie trafiła do mnie, to Ania K. by zweryfikowała przed zaakceptowaniem zgłoszenia (rozumiem, że reszta zgłoszonych kolekcji trafiła do Ani?).

od paź.2020

7. Adelphella babingtonii?

Jeśli pytanie dotyczyło drugiej kolekcji zgłoszonej jako A. babingtonii z tego [bf#1359197], to wg etykiety mam zapisane, że miała trafić do Ciebie. Więc jeżeli nie było jej w tej paczce, to powinna być w następnej przesyłce.

I tu pytanie, bo nazbierało mi się trochę zaległości do wysyłki: czy teraz jest dobra pora, żeby wysyłać do Ciebie, czy wstrzymać się do października?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji