bio-forum.pl

Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały

bez logowania - można przeglądać
GRej340227

od sie.2006

1. Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały
14.sie.20 20:04
Robert Kozak "bobson"

Czas: 14. 08. 2020

Miejsce: Zgórzyńskie - niecka wąwozu lessowego, na naniesionej ziemi, szczątkach organicznych, ze zboczy wąwozu.

gromada - do 2 mm śr

od sie.2006

2. Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały
15.sie.20 11:51
Robert Kozak "bobson"

Środowisko

od maj.2009

3. Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały
28.paź.20 10:41
Mirosław Gryc "mirek63"

W świetle ostatnich doświadczeń z tym gatunkiem dochodzę do wniosku, że będę musiał jeszcze raz dokładnie "zlustrować" kolekcję Janusza;

[bf#1158778]

Całe szczęście, że widzę na zdjęciach owocniki mniej dojrzałe więc może uda mi się zaobserwować rozwój ornamentacji w różnym wieku. Myslę, że oznaczenie nie do końca było trafne ale na razie nie wiem jaki to gatunek?

W kwestii tej kolekcji (Roberta) myślę, że jest to właśnie A. behnitziensis. Ostatnio badałem jego dość ładną kolekcję i o cechach "katalogowo" odpowiadających temu gatunkowi więc mam juz pewną skalę porównawczą.

Zdjęcia tej kolekcji są juz w moim atlasie.

Chociaż trochę mi ornamentacja zarodników w wieku dojrzewania, w kolekcji Roberta, nie pasuje, to wydaje mi się, że jest w normie. Tu nie tylko ja mam z tym problemy. Odróżnienie jego od Ascobolus geophilus, który w końcowej fazie rozwoju ma zarodniki w zasadzie prawie identyczne, jest dość kłopotliwe a szczególnie z suchego materiału bo w żywym można jeszcze doszukiwać się małych róznic w budowie tramy owocnika.

Przeglądając rózne materiały spotkałem się z jeszcze jednym mankamentem który utrudnia identyfikację. Jak zauważycie na mojej stronie, zamieściłem tam widok zarodników pochodzących z wysypu oraz zdjęcia z zarodniami pobranymi bezposrednio z owocnika. Niektórzy uważają za dojrzałe, zarodniki o mocno fioletowej barwie a zarodniki jakie przedstawiam z wysypu, za przejrzałe. Inni z kolei za dojrzałe uważają te co inni za przejrzałe. To z kolei rodzi duże rozbieżności w podawanych wymiarach.

Dosyć ględzenia teraz kolekcja Roberta;

Zarodniki: Me = 19. 8 × 12. 2 µm; Qe = 1. 6

- czyli bardzo podobne jak w mojej kolekcji

od maj.2009

4. Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały

Proponuje zgłosić jako Ascobolus cf. behnitziensis a Błażej już sobie w notatkach gdzieś tam doda, żeby brac pod uwagę również A. geophilus :)

od sie.2006

5. Ascobolus - 14.08.2020 - 01 - mały
29.lis.20 20:05
Robert Kozak "bobson"

ID: 340227 Ascobolus cf. behnitziensis

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji