bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żółciutkie, maleńkie na szyszce chmielu
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 kwiecień «

#1643
od lipca 2004

Żółciutkie, maleńkie na szyszce chmielu #1

2009.04.25 09:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
18.04.2009 r Kazimierski Park Krajobrazowy - Grąd dębowo grabowy

Na żeńskim owocostanie chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus) leżącym wśród odpadków organicznych na dnie wąwozu.

Chyba niepotrzebnie zaśmiecam forum, ponieważ kojarzą mi się z czasów szkolnych, jakieś żółte kryształki, tworzące się na szyszkach chmielu, które chyba nadają sławetną goryczkę.

Ale te mają taki "niekryształkowy" wygląd, a bardziej takie asco-grzybkowe kształty - więc dla "spokojności" sumienia ;-)

Wielkośc "tworków" 0,1-0,2 mm.

1.


2.


3.


4.


5.


(wypowiedź edytowana przez bogdan 25.kwietnia.2009)
i

#5284
od sierpnia 2002

Żółciutkie, maleńkie na szyszce chmielu #2

2009.04.25 09:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
I choć to nic nie pomoże. to linkuję: https://www.bio-forum.pl/messages/33/148713.html

#1645
od lipca 2004

Żółciutkie, maleńkie na szyszce chmielu #3

2009.04.25 09:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Dzięki :-)
No tak, czyli żywica z gruczołów żywicznych szyszek, a żywice nie maja kształtu kryształków ;-)

Z "Wikipedia":
"Lupulina - aromatyczna żywica pozyskiwana z szyszek chmielu zwyczajnego. Ma postać lepkiego żółtawego proszku o silnym aromacie i gorzkim smaku. Zawiera ok. 1,5-2% olejku eterycznego stosowanego jako składnik specjalistycznych leków.

Lupulina i inne związki zawarte w chmielu mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu piwo, którego lupulina jest składnikiem jest konserwowane, a także nadaje piwu aromat i gorzkawy smak. Lupulina w większym stężeniu jest niebezpieczną trucizną."

Z "Laboratoriumurody.pl"
"...Surowce chmielowe zawierają flawonoidy (ksantohumnol, kemferol, kwercetynę), trójterpenowe hopanony, olejek eteryczny (1-3%), żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki. Żywica zawiera kwasy żywicowe (humulon, lupulon) i terpeny (mircen, mircenol farnezen, humulen, beta-kariofilen). Odsiane gruczoły żywiczno-olejkowe kwiatów żeńskich chmielu noszą nazwę lupuliny (lupulinum)..."
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji