Dzięki :-)
No tak, czyli żywica z gruczołów żywicznych szyszek, a żywice nie maja kształtu kryształków ;-)
Z "Wikipedia":
"Lupulina - aromatyczna żywica pozyskiwana z szyszek chmielu zwyczajnego. Ma postać lepkiego żółtawego proszku o silnym aromacie i gorzkim smaku. Zawiera ok. 1,5-2% olejku eterycznego stosowanego jako składnik specjalistycznych leków.
Lupulina i inne związki zawarte w chmielu mają właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu piwo, którego lupulina jest składnikiem jest konserwowane, a także nadaje piwu aromat i gorzkawy smak. Lupulina w większym stężeniu jest niebezpieczną trucizną."
Z "Laboratoriumurody.pl"
"...Surowce chmielowe zawierają flawonoidy (ksantohumnol, kemferol, kwercetynę), trójterpenowe hopanony, olejek eteryczny (1-3%), żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki. Żywica zawiera kwasy żywicowe (humulon, lupulon) i terpeny (mircen, mircenol farnezen, humulen, beta-kariofilen). Odsiane gruczoły żywiczno-olejkowe kwiatów żeńskich chmielu noszą nazwę lupuliny (lupulinum)..."